Tjenare mannen! Det här kan du och jag göra för att våra tjejkompisar ska känna sig säkrare i natten

Är du som läser det här en man? Okej! Då är det just nu du och jag som äger natten.

Till att börja med: det här är inget nytt. Jag är verkligen inte första personen som belyser det här och det har skrivits hundratals, ja säkert tusentals, sådana här texter förr. Men de behövs bevisligen fortfarande.

Det viktigaste och bästa du kan göra är egentligen att lyssna på kvinnor om vilka förändringar de behöver i våra beteenden för att de ska känna sig tryggare.

Tyvärr är det så att du och jag blir dömda i förväg och det är såklart jättetråkigt. Men ta det inte personligt, för det är ofta då vi män slutar lyssna. Folk är rädda för dig och mig för att människor agerar efter erfarenhet och den gemensamma nämnaren för nästan alla övergrepp och överfall är att de utförs av män. Sådana som du och jag.

Visst, vi män kan också utsättas för oprovocerad misshandel eller överfall, men det tar inte ifrån det faktum att förövaren i en klar majoritet av fallen är män även då. Åter igen, sådana som du och jag.

Därför är det inte konstigt att man är rädd för oss. Allt en annan person ser av oss vid första anblick i natten är att vi är män – en potentiell våldtäktsman. 

Vad kan vi göra för att inte skrämma någon i onödan när mörkret lagt sig?

Här är en liten kort handbok med superenkla grejer jag snappat upp att kvinnor i min närhet vill att vi ska förändra i vårt beteende för att de ska känna sig tryggare. 

1. Var inte för full

Vi behöver ta ansvar för vårt beteende och med alkohol i kroppen blir det svårare för många av oss.

2. Beställ inte in drinkar till kvinnor som inte sagt att de vill ha det

Det är väldigt lätt att misstänka att drinken är spetsad med något farligt, vilket bara leder till onödig oro. 

3. Låt tjejer komma fram till dig

Inte tvärt om.

4. Håll avstånd om det går en kvinna framför dig

Vi kan sakta ned så att vi får ett större avstånd till personen framför. Vi kommer bara komma fram några sekunder senare, men se till att inte göra någon rädd i onödan. Det är en bra deal.

5. Byt sida av vägen om det går en kvinna framför dig

Det här är också ett sätt att hålla avstånd. Men vi ska för tusan inte byta sida om personen vi vill hålla avstånd från också gör det, då får det snarare tusen gånger motsatt effekt. 

6. Håll avstånd vid busshållplatser om det bara är du och en kvinna där

Visa aktivt att du inte kommer göra några närmanden eller att du bevakar henne.

7. Fråga kvinnor om de behöver hjälp om de ser ut att må dåligt

Men verkar inte personen ha förtroende för dig så ring istället polis, ambulans eller ta hjälp av någon annan, gärna en kvinna.

8. Sätt dig framför henne och inte bakom henne i bussen

Så att hon inte i onödan tror att du kollar var hon kliver av. 

9. Ser du en annan man som beter sig illa? Agera alltid!

Ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite. 

10. Snacka med dina andra killkompisar om hur ni brukar bete er ute på natten

På så sätt kan vi hjälpa varandra att bryta mönstret och bli bättre!

 

Jag vet inte hur det är med dig...

Men jag vill i alla fall inte ses som en potentiell våldtäksman i någons ögon och anledningen till att vi gör det behöver inte vara på grund av just dig. Det är på grund av massa andra män som i åratal visat sig vara opålitliga samtidigt som kvinnor i åratal bevisat att de är pålitliga.

Precis som amelia-redaktionen skriver så är kvinnors trygghet inte en kvinnofråga – det angår alla.

 

I och med att all statistik fortfarande delas upp i två kön, män och kvinnor, så utgår dels kampanjen #ägnatten och texten efter endast två kön. Vi vill därför belysa att icke-binära givetvis också utsätts för våld och känner sig otrygga. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!