Foto: Getty Images/iStockphoto / andriano_cz

Svamp i underlivet

Tre av fyra kvinnor har någon gång i livet drabbats av svamp i underlivet. I dag ökar antalet återkommande infektioner hos kvinnor - men är det verkligen sant att den nya träningsmetoden, spinning, ligger bakom det?

Var femte kvinna bär på svamp i underlivet utan att ha det minsta besvär. Men för de som har besvär

Varför får man svamp i underlivet?

fdg

De vanligaste symptomen för svamp i underlivet

Klåda, sveda och irritation i underlivet.

Ibland förändras flytningarna och det uppstår en vit, grynig och lite torr flytning från slidan.

Slemhinnorna kan bli röda och sköra, och ibland förekommer även eksem på blygdläpparna.

Foto: Getty Images/Vetta / Andreas Reh

Så undviker du svampinfektion

Klä dig gärna luftigt och undvik underkläder/kläder i syntetmaterial.

Använd olja istället för tvål när du tvättar underlivet. Det minskar irritationen i slemhinnorna. Stryk på oljan och torka av den innan du duschar. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.

Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja fungerar bra.

Tvätta inte underlivet för ofta, en gång om dagen med ljummet vatten räcker gott och väl.

Var noga med att torka dig rätt så du inte överför bakterier från ändtarmen till slidan.

Se till att din partner är noga med sin hygien.

Huskur för svamp i underlivet

Det finns gott om huskurer för hur du kan behandla svamp i underlivet. Men är du inte säker på att det är svamp du lider av ska du vara försiktig med att behandla dig själv eftersom svampen kan bli motståndskraftig. Är du osäker, fråga din läkare. Här är några exempel huskurer:

Ättika

Tappa upp ett badkar och tillsätt 2,5 dl ekologisk äppelcidervinäger. Sitt i 20 minuter . Torka med ren handduk eller lufttorka. Smörj underlivet med olja.

Kolloidalt silver

Spreja underlivet eller badda med en bomullstuss flera gånger dagligen.

Vill du inte prova en huskur så finns det receptfria läkemedel att köpa på Apoteket (till exempel Canesten och Pevaryl).

Varför får man svamp?

Svampen som kan ge besvär är en vanlig jästsvamp som finns normalt i hud och slemhinnor hos de flesta människor, och som i regel inte ger besvär. Forskarna vet egentligen inte riktigt varför en infektion bryter ut, men risken ökar efter en antibiotikabehandling (då de nyttiga mjölkbakterierna i slidan dör) eller en hormonrubbning (som inför mens eller under en graviditet).

Smittar det?

Nej, det är mycket ovanligt. I några enstaka fall kan en man smittas genom samlag (vilket märks på att huden på penishuvudet blir röd, torr och lite fnasig); men eftersom miljön på penis är inte gynnsam för svampen går infektionen ofta över av sig själv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!