Styrbjörn, 87, vill aldrig sluta rida: "Alla problem försvinner på hästryggen"

Queen Elizabeth II har hunnit fylla 90 år och rider fortfarande regelbundet. En annan som inte låter åldern sätta stopp för ridningen ärStyrbjörn Amberg, 87. Iklädd vit skjorta kommer han till ridskolan två gånger i veckan. –Har man några problem, psykiska problem eller krämpor, så försvinner alla dom problemen när man kommer upp på hästen, säger han.

I mitten på 70-talet fick Styrbjörn ett samtal från sin släkting som var ordförande på Hufvudsta ridklubb i Stockholm. De skulle starta en ridgrupp för vuxna och behövde ryttare. Styrbjörn hade skjutsat sina döttrar fram och tillbaka till ridskolan men aldrig suttit på en häst själv.

Styrbjörn började rida som vuxen

– Jag behövde ha någon form av motionsverksamhet men jag kunde inte hålla på med bollar för jag hade inget bollsinne. Först var vi tre stycken i ridgruppen, men det var bara jag som fortsatte.

Styrbjörn hittade verkligen sin sport. Sedan den dagen rider han två gånger i veckan och har inga planer på att sluta, trots att han ska fylla 87 år i sommar. Hos hästarna får Styrbjörn motion i mängder men ridningen ger också något annat än bara starka muskler.

Ridningen hjälper Styrbjörn hantera problem

– Har man några problem, psykiska problem eller krämpor, så försvinner alla dom problemen när man kommer upp på hästen. Speciellt då när min fru dog så var det väldigt avkopplande att komma till stallet, det var en distraktion.

Styrbjörn tycker att hästen förstår mycket mer än man tror och det blir lättare om man pratar med hästen.

– Om jag ska tränsa hästen så säger jag: Nu är du jätteduktig som tar den här och då går det. Om man pratar så ger hästen med sig men om man bara håller på och försöker tvinga så kan det vara väldigt knepigt.

Varför tror du att det är fler tjejer som rider än killar?

– Det kan vara så att tjejer är något modigare än killar. Det finns egentligen ingen anledning för killar att de inte skulle kunna rida. Det har bara blivit en dominans av tjejer. Kommer man upp på hög nivå på tävlingar så är det lika mycket killar som tjejer.

Har du något tips för gamla eller nya ryttare som vill börja rida men inte riktigt vågar ta steget?

– Man får ta och bestämma sig. Det är bara att ringa en ridklubb och prata med dem. Jag har hållit på med bergsklättring tidigare så det här var inget läskigt.

Se mer om Styrbjörn i det här klippet från Svenska Ridsportsförbundet:

"

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Mest läst just nu:

11 anledningar för alla gamla hästtjejer att börja rida igen

Alfred, 93, tröttnade på äldreboendets aktiviteter – "Jag vill dricka öl i solen"

Nu startar amelia stress-skola – få 20 % rabatt på webbkursen här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!