Stress - så lär du dig ta en paus

Känner du att stressen kommer krypande och att tiden inte räcker till för att ta hand om dig själv? Prova att ta en paus, om så bara ett par minuter.

Är du mitt uppe i en stressig vardag där du inte hinner träna eller ta den där långpromenaden med bästa vännen? Känner du dig ofta spänd och trött och vill göra något åt det men känner att det inte finns tid? Det finns en lösning, och den tar bara några korta minuter. Tanka ny energi och bli avslappnad med en paus. Journalisten och yogainstruktören Louise Malmros Manfrinato har skrivit boken Paus, med några korta vardagsövningar som gör dig avslappnad och fylld med energi.

Kan vem som helst göra den här typen av avslappningsmeditation?

– Absolut. Det handlar inte om några svåra meditationstekniker, det är enkla och effektiva övningar som gör stor skillnad på kort tid.

Behöver man öva innan det fungerar, hur mycket i så fall?

– Det är klart att det blir lättare ju fler gånger och ju mer regelbundet man gör övningarna. Med tiden kommer man enklare och snabbare ner i varv. Men det är som sagt lätta övningar, det gäller bara att man tar sig den lilla tiden.

Hur gör man det då?

– Ibland behöver man skriva ett kontrakt med sig själv och schemalägga ett par korta pauser om dagen. Skriv en lapp och sätt på kylskåpet eller datorn som en påminnelse. Människan klarar i stort sett hur mycket stress som helst, så länge man lär sig att ta de här pauserna.

Här är tre korta övningar du kan göra själv:

1. Sysslomeditera

Fokusera på nuet medan du gör sysslor hemma. Tänk på alla sinnen när du lagar mat, hur det luktar, smakar, och hur det låter när du hackar lök. Att fokusera på nuet och låta sinnena vara på helspänn är en bra meditativ övning. Kan tillämpas när man städar eller diskar också, tänk då på dina rörelser och gör dem rytmiskt med tydlig början och tydliga avslut och fokusera samtidigt på andningen.

2. Utnyttja väntetiderna

Det är rött ljus i trafiken, eller du har någon annan minut till övers medan du väntar på något. Ta tillfället i akt att slappna av. Ruska om kroppen och ta några djupa andetag. Känn efter om du har några spänningar i kroppen. Slappna av i ansikte och käkmuskulatur. Lägg märke till omgivningen och känn efter varför du känner dig stressad eller irriterad. Tänk på något positivt istället. När det blir grönt igen, då är övningen över och du känner dig lättare.

3. Hitta ljudet och slappna av

Ta hjälp av musiken för att slappna av. Är du helt ny på avslappningsövningar, använda en instruktions-cd med guide och bra avslappningsmusik. Annars kan du välja din egen favoritmusik, som helst är lugn och instrumental. Hitta en bekväm ställning, sittande eller liggande. Slappna av i kroppen och andas lugnt. Se till att inte somna. Har du inte musik tillgänglig, hitta ett ljud som finns runt omkring dig eller fokusera på hur det känns och låter när du själv andas.

Källa: Louise Malmros Manfrinatos bok Paus. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!