Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svårt att lägga ner mobilen? Hjärnforskaren Anders Hansen om hur vår hjärna "hackas"

Sociala medier stjäl vår tid, och det är inte så konstigt - bakom apparna finns tung psykologi med syftet att göra oss beroende. "Vi ser ett gigantiskt experiment med en hel generation människor", säger hjärnforskaren Anders Hansen.

Nu finns funktionen "skärmtid" på de flesta smarta telefoner, där du kan se hur mycket tid du tillbringar med mobilen. Jag har länge undvikit att aktivera skärmtidskollen, istället har jag valt att köra huvudet i sanden och scrolla vidare. Men på sistone har jag känt mig alltmer trött på att se mig själv, och andra, i sociala medier. Och framförallt så är jag trött på att min tid bara tycks försvinna. Så jag aktiverar funktionen, och sanningen visar sig snart: tre timmar om dagen i genomsnitt. Okej, jag sköter ofta mejl och research i mobilen, liksom bankärenden. Men varken jobb eller räkningar förklarar dessa dagliga tre timmar - det gör däremot sociala medier.

– Tre timmar motsvarar snittet för vuxna, medan ungdomar ägnar mobilen fyra timmar per dygn, säger 

Anders Hansen, överläkare, psykiatriker och aktuell med boken Skärmhjärnan som handlar om hur våra hjärnor påverkas av att vara ständigt uppkopplade.

– Problemet är att vår skärmtid ökar så snabbt att siffrorna snart blir inaktuella. Det handlar ju delvis om att vi gör alltmer saker i mobilen, men framförallt handlar det om att sociala medier blir bättre på att hacka våra hjärnor genom att göra bättre produkter, säger Anders.

Anders Hansen.
Anders Hansen. Foto: Stefan Tell

Bara att ha mobilen liggande framför oss stör koncentrationen

Utgångspunkten i hans nya bok är vår stenåldershjärna, som inte riktigt är designad för den högteknologiska värld vi lever i. Under mer än 99 procent av vår tid på jorden har vi levt som jägare och samlare. Våra förfäder behövde vara alerta för att snabbt reagera på hot i omgivningen. Minsta lilla  distraktion kunde innebära en fara, och därför gällde det att inte missa något - att vara lättdistraherad var en förutsättning för att överleva. Hjärnan ser därför till att motivera oss med kickar av lyckohormonet dopamin när vi multitaskar. En popcornhjärna var toppen att ha för några tusen år sedan, men våra gamla styrkor förvandlas lätt till sårbarheter i ett modernt samhälle.

– Vi vet att mobilen påverkar koncentrationsförmågan ganska mycket. Bara att ha mobilen liggande framför oss stör - den är så lockande så att vi måste lägga mental bandbredd på att inte plocka upp den, förklarar Anders.

Studier visar att tekniken kan få oss att må dåligt

Det har också visat sig att mobilen kan få oss att må dåligt.

– Nyligen gjordes en intressant studie med amerikanska studenter som fick uppge hur de mådde. En grupp fick skära ner på användandet av sociala medier till max 30 minuter om dagen. När man efter åtta veckor kollade hur de mådde så visade det sig att de som skurit ner mådde bättre, särskilt de som visat depressionssymtom.

"En popcornhjärna var toppen att ha för några tusen år sedan"

Forskning tar tid, så det dröjer innan vi vet exakt vad mobilen gör med våra hjärnor på kort och lång sikt. Men det var någonting oroväckande som hände runt 2011. Plötsligt såg man att unga människor började må sämre.

– Man har följt tonåringar i USA sedan 90-talet, i en stor livsstilsundersökning. Värdena har varit ganska konstanta genom åren, men kring 2011 ser man ett hack i kurvan. Ungdomarna är ensammare, oroligare och sover sämre. Vad det här beror på vet ingen säkert, men det är svårt att inte tänka att det var då som Iphone gick från att vara en exklusiv produkt till att användas av den breda massan, säger Anders Hansen.

Anders Hansen: Det pågår ett krig om vår uppmärksamhet på sociala medier

Han är dock noga med att framhålla att han inte uppmuntrar oss att dumpa våra mobiler, tvärtom.

– Digitaliseringen medför ofattbara fördelar, men man ska inte blunda för att den också kan påverka oss negativt. Och vi måste bli mer disciplinerade, och medvetna om att de här systemen är så potenta när det gäller att fånga vår uppmärksamhet. Vi ska ha klart för oss att Facebook på tolv år gick från att vara ett studentprojekt till att bli världens största bolag. Något sådant har inte hänt tidigare!

– I sociala medier gäller det att skapa mer och mer beroendeframkallande produkter - det pågår ett krig om vår uppmärksamhet!

LÄS OCKSÅ: Använder du mobilen för mycket? 3 smarta tips från hjärnforskaren

Många suckar när det varnas för konsekvenserna av mycket skärmtid. Det är lätt att dra paralleller till liknande teknikrevolutioner i historien, som när tv:n kom - och när videon landade i det svenska folkhemmet och experter sa att den skulle förvandla oss till känslokalla monster. Men det finns en stor skillnad mot tidigare tekniska genombrott - sociala medier är medvetet utvecklade för att göra oss beroende. Och vi har mobilen med oss överallt.

– En fråga som diskuteras mycket bland mina kollegor är vad vi håller på med egentligen. Det här är ett gigantiskt experiment med en hel generation människor - med oss alla och framförallt med de unga, säger Anders Hansen.

 

Så påverkas du av mycket skärmtid – Anders Hansen reder ut några av nackdelarna:

Koncentrationsproblem

– När 500 universitetsstudenters minne och koncentrationsförmåga testades så visade det sig att de som fått lämna mobilen utanför rummet presterade bättre än de som hade den i fickan på ljudlöst. Mobilen stör vår koncentration bara genom att finnas i samma rum.

Mindre sömn

– I genomsnitt sover vi 15–20 minuter kortare om vi har mobilen liggande på nattduksbordet. Lämna mobilen

utanför sovrummet, och om du har sömnproblem – skaffa en vanlig väckarklocka.

Stress och oro

— Man vet att mobilen driver stress, som för unga är värre. En dimension är också det ständiga jäm- förandet, med oändliga statusuppda- teringar där man får se vad andra gör och där varje steg man tar granskas skoningslöst. Om det är orsaken till att så många söker hjälp för psykisk ohälsa idag vet man inte, men man kan

Sämre prestation

– När man tagit bort mobilerna i skolor i Storbritannien så presterade eleverna i genomsnitt bättre. Om 20 år är det möjligt att vi kommer att se tillbaka på den här tiden och tycka att det var helt orimligt att tolvåringar fick ha mobil i skolan.

 

Missa inte! 3 smarta tips från hjärnforskaren - till dig som använder mobilen för mycket