Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sockerdetox! Så blir du sockerfri på bara 7 dagar – steg för steg

Att äta mindre sött och mer näring kan göra underverk för humör och energi. I amelias sockerspecial får du veta hur en enkel sockerdetox går till – det är lättare än du tror.

Äpplen gör dig pigg. Skumbananer gör dig seg. Japp, du vet vad som kommer nu: frukt ÄR också godis.
Äpplen gör dig pigg. Skumbananer gör dig seg. Japp, du vet vad som kommer nu: frukt ÄR också godis. Foto: Getty Images

Vi äter alltmer socker i Sverige. Förutom att vi gillar bullar och glass så är en stor anledning också att livsmedelsföretagen sötar många livsmedel mer än nödvändigt, för att få produkterna att smaka bättre. Den där magra fruktyoghurten, smaksatt med jordgubb, liksom müslin som ju ser så nyttig ut – är exempel på varor som ofta innehåller mycket socker. Och västvärldens snabbt stigande blodsockerkurvor har ett finger med i spelet när det gäller flera sjukdomar, som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

En helt sockerfri livsstil är ofta dömd att misslyckas

– Det är helt klart en hälsofara att konsumera för mycket socker, eftersom socker bidrar med mycket energi men ingen näring, säger Anki Sundin, näringsfysiolog med en MBA från Handelshögskolan i Stockholm

Anki Sundin tipsar – socker kan heta olika saker

”Socker kan heta alltifrån sirap, honung och glukos till att bära mer romantiska namn som agavesirap, fruktsocker och kokossocker. Även råsocker har lurat en del – att råsocker skulle vara så mycket bättre än vanligt socker för att det innehåller lite mer vitaminer, mineraler och kostfiber är snudd på lurendrejeri eftersom det handlar om så ytterst små mängder. Och honung är en mycket fin produkt på många sätt, men det är fortfarande ett koncentrat av socker.”

– Genom att dra ner på det söta sparar vi in massor av energi och gör plats för mer näringsrik mat. Om man ersätter sockrade produkter med naturella, och dessutom börjar äta lite mer kostfiberrikt, så kan det mycket väl innebära sundare aptitreglering på sikt. Det gör att det blir lite lättare att äta rimliga portioner av mat, vilket är positivt för de flesta.

Forskning på senare år tydliggör dessutom kopplingen mellan en sund tarmflora och en god hälsa. Hypotesen är, enkelt förklarat, att fiber och grönt göder de goda tarmbakterierna, som håller oss friska, medan socker göder de elaka bakterierna, som kan göra oss sjuka.

5 hälsovinster med en sockerdetox

1. Du ”startar om” ditt smaksinne och lär dig njuta av andra smaker än de söta. Snart uppskattar du naturella, naturliga smaker.

2. Du får i dig mer näring och fibrer, vilket gynnar hela din hälsa både på kort och lång sikt.

3. Du kan gå ner i vikt.

4. Du får en mer balanserad energinivå, tack vare mindre blodsockersvängningar.

5. Chansen är stor att du stärker immunförsvaret enligt hypotesen att fiber och grönt göder de goda tarmbakterierna, som håller oss friska.

Just tarmhälsan har blivit en drivkraft för många som bestämmer sig för att sockerrensa. Men en helt sockerfri livsstil är ofta dömd att misslyckas. Vi är sociala varelser som gärna är med när det bjuds på fika. Anki Sundin uppmuntrar till en nyanserad och rimlig syn på det söta, utan stränga förbud.

– Att juice och läsk har ungefär samma kolhydratinnehåll har en del tolkat som att dessa produkter är jämförbara, men jag menar att juice har många näringsmässiga fördelar, och dricker man varianter som fortfarande innehåller en del av fruktköttet så blir det lite mer kostfiber också.

Vi behöver inte sluta med socker helt, men vi kan gott dra ner på det

– Däremot håller jag med om att man inte behöver massor av juice varje dag. Men oavsett är det alla gånger bättre än läsk, som jag menar gärna får vara något man dricker begränsat av. Ungefär som lördagsgodis – någon gång ibland är helt okej, men inte varje dag

Men varför är många av oss så sugna på sött? Anki Sundin förklarar att det ofta är en fysiologisk hunger som ligger bakom det starka suget. En enkel lösning för många är att äta mer riktig mat – många gånger är det faktiskt precis så enkelt.

– Men många tröst- och tristäter ju också, då kan en vettig sysselsättning istället vara en bra lösning, säger Anki. Hon rekommenderar också att ge efter för suget och njuta ibland. En chokladkaka då och då får plats i en sund livsstil. Pasta? Helt okej.

– Min inställning är inte att vi behöver sluta med socker helt, utan snarare att vi gott kan dra ner lite på det till fördel för bättre livsmedel, säger hon.

Dra ner på sockret i 3 enkla steg:

1. Kartlägg ditt sötsug, det finns en orsak och en lösning. Är du tillräckligt mätt eller behöver du äta mer riktig mat? Tröstäter du eller beror sötsuget på tristess?

2. Håll dig sysselsatt så du har annat att tänka på.

3. Tänk inte att du ska äta mindre. Tvärtom, du ska lassa på med mer nyttigheter och ersätta sötsakerna med näringsrik, god mat.

 

Sockerdetox under 7 dagar – steg för steg-guide

Tid: Under minst sju dagar avstår du sötade livsmedel och snabba kolhydrater. Fortsätt gärna i 21 dagar – då är chansen stor att du vill fortsätta din nya livsstil.

Avstå: Uppenbara sockerbomber som godis, glass, läsk och dylikt, liksom vit pasta, vitt bröd och vitt ris.

Ät mer av: Riktig mat! Grönsaker, protein och bra fett. Lassa på ordentligt på tallriken så att du blir mätt. Välj långsamma kolhydrater framför snabba, som fullkornspasta istället för vit.

Ditt resultat: Redan efter sju dagar har sötsuget minskat för de flesta. Nu märker du kanske också de första resultaten. Chansen är stor att du känner mer energi redan nu. Det tar ofta 21 dagar att införa en ny vana, så fortsätt. När du gjort det kanske du vill fortsätta och göra ”detoxen” till en livsstil?

 

Rensa bort sockergömmorna – livsmedel som innehåller tillsatt socker

Matbröd

Flingor och müsli

Pålägg, som leverpastej och kaviar

Färdigmat och halvfabrikat

Färdiga såser

Juice

Smaksatt yoghurt

Kryddmixar

 

Fyll på med energi! Fyll skafferi och kyl med långsamma kolhydrater, vitaminer och nyttiga proteinkällor

Naturell yoghurt.

Osötad müsli.

Havregryn (toppen att ha i smoothien, mättande och fiberrikt).

Frukt, bär och grönt.

Fullkornsprodukter (istället för vit pasta och vitt ris).

Proteinkällor som lax, kyckling, ägg eller vegetariska proteinval.

Bönor och linser.

Crème fraiche och kokosmjölk (bra bas för goda såser).

Ost (perfekt när du blir sugen på snacks).

 

Schema! Så ska du äta under en sockerdetox

Här är exempel på en matdag med mer näring, nyttigt fett och protein, massor av fiber och mindre socker!

Frukost

Äggröra och avokado.

Lunch

Fisk, kyckling eller vegetarisk proteinkälla med grönsaker och en fyllig sås, som crème fraiche eller matlagningsyoghurt med örter.

Mellanmål

Chiapudding, naturell yoghurt, over-night oats eller havregrynsgröt.

Middag

Kycklinggryta med sås på kokosmjölk och röd curry, broccoli, paprika, ingefära och champinjoner. Servera med blomkålsris eller fullkornsris.

Läs mer: Går det att bli sockerfri på tre veckor? amelias hälsoredaktör testar!