7 häftiga saker med att vara tvilling

Den 2 februari är det internationella tvillingdagen, och vi grattar dig som har ett tvillingsyskon i ditt liv. Här är sju saker som gör tvillingar unika.

1. Tvåäggs- eller enäggs?

Enäggstvillingar kommer från ett och samma ägg som blivit befruktat och delat på sig. Tvåäggstvillingar innebär att två olika ägg har blivit befruktade, och då blir man inte mer lika än vanliga syskon.

2. Du är unik (på ett sätt)

Om du är enäggstvilling är du ju inte så unik genetiskt eller utseendemässigt, men det är trots allt ovanligt med tvillingar. I Sverige föds det ungefär 1500 tvillingar om året, och en tredjedel av dessa är enäggstvillingar och två tredjedelar tvåäggstvillingar.

3. Tvillingar kan kommunicera i livmodern

Hur coolt är det inte att studier har visat att tvillingar faktiskt tar på varandra i livmodern, och ultraljud har visat att de sträcker sig efter varandra. Ett särskilt band redan i livmodern alltså!

Foto: Getty Images/Istock

4. Smarta knepet för att se skillnad på enäggstvillingar

Kolla naveln! Den är nämligen helt unik, detsamma häller fingeravtryck. Här är vi alla olika.

5. Ni kallas för "tvillingarna"

Även om du och ditt syskon är två olika personer med olika personligheter, mål och drömmar blir ni ofta bara refererade till som "tvillingarna" kort och gott.

6. Du har aldrig haft ett eget födelsedagskalas

När ni var små så var det gemensamt kalas som gällde, och du har alltid firat födelsedag med din kära tvilling. Först i vuxen ålder kan du njuta av att bli firad utan din tvilling. Fast visst känns det inte lika roligt? ;)

7. Du har en vän för livet!

Du och din tvilling delar ett speciellt band och ni kommer förhoppningsvis ha varandra hela livet. Grattis på internationella tvillingdagen!

LÄS OCKSÅ: Här tröstar den sex veckor gamla bebisen sin tvilling – det är så gulligt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!