Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så nyttiga är popcorn jämfört med en morot (du kommer bli förvånad)

Vi gräver djupt i popcornets näringsvärde och får fram intressanta fakta. Dessutom får du några extra smarriga recept på hur du kan smaksätta dina popcorn.

Om du är ute efter betakaroten vinner morot över popcorn med hästlängder (8 695 mg jämfört med popcornets 90 mg/100 g). Betakaroten som är ett förstadium till vitamin A, hjälper kroppens hudceller att producera melanin, som skyddar huden mot solen.

Men om vi kikar vidare på innehållet i 100 gram popcorn jämfört med 100 gram morot hittar vi mycket intressanta siffror, fördel popcorn.

Hur nyttigt är popcorn jämfört med en morot?

Socker

100 g poppade popcorn innehåller 1.6 g socker.

100 g rå morot innehåller 9.4 g socker.

Protein

100 g poppade popcorn innehåller 10.1 g protein.

100 g rå morot innehåller 0.7 g protein.

Fibrer

100 g poppade popcorn innehåller 11.0 g fibrer.

100 g rå morot innehåller 2.4 g fibrer.

Fullkorn

100 g poppade popcorn innehåller 85 g fullkorn.

Det finns inget fullkorn i morot.

Järn

Järn behövs för att transportera syret runt i kroppen och ut till musklerna. Järnbrist är mycket vanligt världen över, speciellt hos kvinnor i fertil ålder. Kvinnor i fertil ålder bör få i sig 15 mg järn om dagen.

100 g poppade popcorn innehåller 3.10 mg järn.

100 g rå morot innehåller 0.19 mg järn.

Niacin

Niacin är ett näringsämne som behövs för omsättning av fett, kolhydrater och protein. Kvinnor i åldern 18 till 30 år behöver 15 mg niacinekvivalenter per dag.

100 g poppade popcorn innehåller 1.8 mg niacinekvivalenter.

100 g rå morot innehåller 0.9 mg niacinekvivalenter.

Kalium

Kalium behöver vi bland annat för att kroppens nerver och muskler ska kunna fungera, men också för att reglera blodtrycket. Det rekommenderade dagliga intaget för kvinnor och flickor över 14 år är 3.1 gram.

100 g poppade popcorn innehåller 240 mg kalium.

100 g rå morot innehåller 210 mg kalium.

Selen

Selen hjälper till att skydda cellerna mot oxidation. Det dagliga intaget för kvinnor och flickor över 14 år bör uppgå till 50 mikrogram.

100 g poppade popcorn innehåller 1.0 mikrogram selen.

Det finns inget selen i morot.

Magnesium

Magnesium behövs bland annat för normal nerv- och muskelfunktion. Kvinnor och flickor över 14 år bör få i sig 280 mg magnesium per dag.

100 g poppade popcorn innehåller 86 mg magnesium.

100 g rå morot innehåller 8 mg magnesium.

Folat (folsyra)

Folat hjälper till att bilda nya celler och röda blodkroppar. Behovet av folat ökar tillexempel då man växer eller är gravid. Det dagliga rekommenderade intaget för folat är 300 mikrogram för vuxna, och 400 mikrogram för kvinnor i barnafödande ålder.

100 g poppade popcorn: 14 mikrogram folat.

100 g rå morot: 22 mikrogram folat.

Fosfor

Fosfor behövs för att tänder och skelett ska kunna bildas och stärkas. Ämnet är också viktigt för syra-bas balansen i kroppen samt för kroppens energikrävande funktioner. Vuxna bör få i sig 600 mg fosfor om dagen.

100 g poppade popcorn innehåller 275 mg fosfor.

100 g rå morot innehåller 23 mg fosfor.

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett är nyttiga fetter som vi bör äta mer av. Mellan 10 och 20 procent av den energi vi får i oss under en dag bör komma från enkelomättat fett enligt de Nordiska näringsrekommendationerna. För en kvinna motsvarar det cirka 30 gram och för en man knappt 40 gram enkelomättat fett per dag.

100 g poppade popcorn innehåller 8.3 gram enkelomättat fett.

Det finns inget enkelomättat fett i morot.

Omega-6

Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.

100 g poppade popcorn innehåller 1.2 gram omega-6.

100 g rå morot innehåller 0.1 gram omega-6.

Vitamin B6

Vitamin B6 är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion. Kvinnor över 31 år behöver 1,2 mg B6 per dag.

100 g poppade popcorn innehåller 0,20 mg B6.

100 g rå morot innehåller 0,14 mg B6.

Källa: Matkalkyl.se, Livsmedelsverket

Hur många kalorier innehåller popcorn?

100 gram popcorn innehåller 414 kalorier (en påse färdigpoppade popcorn väger 65 gram). Kvinnor bör få i sig runt 2 000 kalorier per dag för att bibehålla sin vikt.

För att fortsätta jämföra popcorn med morot, så innehåller 100 gram morot 36 kalorier. En medelstor morot väger mellan 75 och 100 gram.

100 gram potatischips innehåller 495 kalorier och 100 gram ostbågar 526 kalorier.

https://giphy.com/embed/PhvQ0pSu9MgLe?width=417&height=480&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

via GIPHY

 

Poppa popcorn i kastrull så här:

1. Häll upp matolja (gärna raps) i en tjockbottnad kastrull så det precis täcker botten, sätt plattan på hög värme och släng i fyra popcorn.

2. När de fyra provpopcornen har poppat är det rätt temperatur. Häll i cirka 1 dl majskorn, eller så att botten på kastrullen blir täckt. Inte mer. Glöm inte att lägga på locket!

3. Skaka kastrullen för att majskornen ska bli täckta av olja.

4. Sänk värmen rejält, alternativt slå av plattan helt när det börjar poppa intensivt i kastrullen. Risk annars för att brända popcorn.

5. När det tystnat i kastrullen tag bort locket för att släppa ut så mycket som möjligt av vattenångan som annars kommer göra så att popcornen blir mjuka.

6. Häll upp i en skål, krydda direkt!

Poppa i micro utan färdig påse (helt utan fett)

Vill du slippa palmoljan och transfetterna som finns i färdiga micropopcorns-påsar kan du poppa i micro ändå. Popcornen blir både nyttigare och lite frasigare.

Allt du behöver är majskorn, en mikrosäker bunke eller skål, en porslinstallrik, en skål att servera i samt lite salt.

Gör så här:

1. Häll 1/2 dl vatten och ca 2 tsk salt i en 3 liters-skål som tål micro.

2. Tillsätt 1 dl popcorn (ska bara täcka botten).

3. Lägg på ett lock, en porslinstallrik eller mikrovågsfilm.

4. Poppa på full effekt (900 watt), det tar cirka 6 minuter. Titta till då och då så det inte bränner.

Så kan du smaksätta dina popcorn

Smörpopcorn: Använd hälften olja och hälften smör när du poppar för en härlig smörsmak.

Extra smöriga popcorn: Smält 100 g smör och häll över de nypoppade popcornen. Rör om.

Karamellpopcorn: Smält 2 dl strösocker i en stekpanna på medelvärme tills det blir ljusbrunt. Lägg i 100 g smör och rör om till en slät, brun massa. Häll i de poppade popcornen och rör om. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna lite och pilla isär popcornen om de sitter ihop. Låt kallna.

Parmesan och vitlök: Smält smör i en liten kastrull. Tillsätt pressad vitlök, häll över popcornen. Strö över parmesanost och salt. Blanda.