Så många sockerbitar innehåller godiset – bilden som skrämmer slag på Sverige

Foto: Getty Images/iStockphoto

Det var i samband med en "sockerskola" på höstlovet som hälsopedagogen Susanna Almström lade upp ett foto på Facebook. Bilden, som visar hur många sockerbitar vanligt godis motsvarar, har spridits som en löpeld de senaste dagarna.

Susanna Almström är bland annat projektledare för Hälsofrämjandets satsning "En sockersmart skola", som syftar till att plocka bort produkter med tillsatt socker från skolmaten.

Hennes bild är ett axplock från "sockerskolan" som hon höll i för föräldrar och barn på höstlovet.

Din bild har fått mycket uppmärksamhet, men det har ju snackats om socker länge. Vet inte folk det här redan?

– Nej, de gör ju inte det. Man kan ju tycka att folk borde veta att det finns socker i en chokladkaka. Till exempel den här Marabou-kakan som jag tog som skräckexempel – man vet att den innehåller socker, men inte hur mycket. När jag skrev WHO:s maxrekommendationer intill blev det extremt tydligt, säger Susanna Almström.

Susanna Almström

Hon nämner också ett exempel på en måltid som innehåller mycket socker – men som både serveras i skolor och i många hem när det måste gå snabbt:

– Jag stod och tittade på blodpudding häromdagen. Det finns förstås olika sorter med olika innehåll, men den jag tittade på innehöll ungefär en sockerbit per skiva. Om man då äter fem–sex skivor till en måltid och två matskedar sylt till det, så är man uppe i ungefär tio sockerbitar bara på den måltiden. Det är dubbelt så mycket som maxrekommendationen för barn.

Visst får man en liten tankeställare?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!