Foto: iStock

Så har träningsresan blivit vår tids "husmorssemester"

Sol, tjejhäng och svettiga pass - träningsresan har blivit vår tids husmorssemester och är en välbehövlig paus från det tuffa jobbet som familjens projektledare.

Antalet kvinnor som packar tightsen i resväskan inför semestern ökar, och nya koncept som erbjuder en mix av träning och solig gemenskap poppar upp i en strid ström. Enligt en Sifoundersökning från 2017 vill varannan svensk träna på semestern. Och att åka på en träningsresa är förmodligen ett av de bästa sätten att tanka motivation och energi. Men kvinnors stora intresse för just träningsresor beror också på att vi behöver vila från rollen som familjens projektledare - och att vi lever ojämställda familjeliv. Det säger 

Karin S Lindelöf, etnolog och forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Sedan 2011 har hon tillsammans med forskarkollegan Annie Woube studerat så kallade tjejlopp, ett koncept som växt till en hel industri under de senaste åren.

Karin S Lindelöf.

– Kvinnorna har fortfarande huvudansvaret för hemmet, det är kvinnorna som har koll på barnens fritidsaktiviteteter, ser till att kalaspresenterna är inhandlade och gymnastikkläderna packade. Det är ofta kvinnorna som sköter den mesta kontakten med förskola och skola, och står för logistiken i familjen, säger Karin S Lindelöf.

"Man uppfattar att man har den här husmorsrollen"

Ja, trots att en majoritet av dagens kvinnor jobbar heltid och männen tar ett större ansvar i hemmet så är det något som skaver. Det är den där osynliga men tröttsamma projektledarrollen som kvinnor ofta hamnar i. Många kan känna igen sig i upplägget, med en villkorslöst närvarande mamma som ser helhetsperspektivet och en mer tillbakalutad pappa som gör punktinsatser.

– Det finns en moralisk omsorgsplikt som vilar mycket tyngre på kvinnors axlar än på mäns. Man uppfattar att man har den här husmorsrollen, oavsett familjens jämställdhetssträvan, säger Karin.

LÄS OCKSÅ: Från soffpotatis till löpare – åtta steg till att börja löpträna

En chans att stänga av mobilen och vara riktigt ledig

Förr, på 1940-talet närmare bestämt, började staten erbjuda trötta mammor bidrag till några dagars sammanhängande vila varje år. Husmorssemester - det låter extremt mossigt, eller hur? Men om vi skrapar lite på ytan så blir det tydligt att behovet av just en sådan typ av semester kvarstår. Syftet med husmorssemestern var nämligen att kvinnor skulle få en paus från den ständiga omsorgen om familjen.

Genom sin forskning har Karin S Lindelöf upptäckt att dagens kvinnor har samma skäl att åka på träningsresor som de som staten angav som anledning till att införa husmorssemestern på 1940-talet.

Det var den mentala belastningen, att alltid vara tillgänglig och styra upp forts allt, som man menade att kvinnorna behövde vila från. En familjesemester på hotell var inget alternativ eftersom den mentala vilan inte skulle infinna sig då, något som många av dagens kvinnor kan känna igen sig i.

– På resan får kvinnorna chansen att stänga av mobilen och vara fria från rollen som familjens projektledare, åtminstone under själva loppet. Resorna är väldigt positiva upplevelser, även om man kan tycka att det är lite sorgligt att man behöver känna att man måste göra något särskilt för att få den där tiden för sig själv, säger Karin.

LÄS OCKSÅ: Johanna om träningsresan: ”En av de absolut bästa saker jag gjort”

"Legitimerar att man reser bort från familjen och ger sig tid för egen träning"

Så kan man inte bara säga att man behöver hänga på en strand och vila i några dagar? Nja. Att förena nytta med nöje är inte bara ett trevligt sätt att umgås, det ger också kvinnlig egentid en okej-stämpel. Kvinnor har sedan urminnes tider samlats för att få andas ut i grupp, i olika former, som på gårdagens syjuntor till exempel. Och i vårt samhälle, där sport är status, blir beteendet respekterat med hjälp av en träningsinramning.

– Det finns inte alls samma förståelse för shoppingresor eller spavistelser, idrottande har en särställning och legitimerar att man reser bort från familjen och ger sig tid för egen träning, förklarar Karin.

LÄS OCKSÅ: Ät och träna rätt för din ålder – var snäll (men tuff) mot dig själv!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!