Så håller du vikten - här är experternas 25 bästa tips

Hur gör man för att hålla formen? Här är 25 enkla tips på hur du håller formen.

Förbränn med sömn

I dag vet forskarna att överviktiga personer sover mindre än normalviktiga. Man tror också att mängden sömn är relaterad till hur lätt man går ner i vikt. Sover du för lite, så har du också svårare att tappa kilon, enligt boken Sleep doctor’s diet plan – så försök att sova 6–8 timmar per natt i sommar.

Sov bort suget

Personer som lider av sömnbrist och försöker gå ner i vikt är hungrigare och faller lättare för frestelser, visar studier från Chicago sleep research laboratory. I genomsnitt äter trötta personer cirka 220 kcal mer per dag. En anledning är att trötta personer producerar 30 procent mer av det aptithöjaren hormonet ghrelin, enligt tidningen Prevention.

Sitt i solen

Försök att få några minuter i solen varje morgon. Du hjälper kroppen att förstå att det är dag och minskar melatoninproduktionen. Du boostar också vitamin D-produktionen. Låga värden av vitamin D är relaterade till trötthet och trögare viktnedgång, enligt tidningen Red.

Vandra i skogen

Strunta i gymmet, dra på dig kängorna och gå ut i skogen. Gärna i backig terräng. Då bränner du cirka 500 kcal i timmen och slimmar både ben och rumpa. Dessutom visar studier, bland annat ifrån SLU, att du blir lugnare och lyckligare av att vara ute i naturen.

Pratpromenera

Istället för att träffa vänner över en fika i syrenbersån kan du föreslå en promenad i det gröna. Undersökningar visar att den som tränar ihop med någon tar i upp till 100 procent mer.

Simma lugnt 

Finns det något härligare än ett svalkande dopp? Dessutom är simning en fantastisk kroppslimmare – du förbrukar cirka 500 kcal i timmen. Tycker du svenska vatten är kalla? Se det från den positiva sidan; om vattnet är kallt förbrukar kroppen extra energi för att hålla värmen uppe.

Njut i trädgården

Du kanske aldrig har tänkt på trädgårdsfix som ett sätt att få bort muffins­magen. Tänk om. Trädgårds-arbete är ett utmärkt sätt att bränna kalorier. Vid vanligt trädgårdsarbete förbränner du cirka 350 kcal i timmen. Gräsklippning är ännu effektivare med 450 kcal per timme, och den som hugger ved förbränner 500 kcal per timme.

Studsa med barnen

Att hoppa studsmatta med barnen ger inte bara härliga skrattanfall – utan är också allsidig träning. Det är dessutom ett effektivt sätt att tona kroppen; du får fastare lår, stjärt och mage. Och både rörelse och ökad muskelmassa höjer förbränningen.

Ta tränings­ledigt

Experter säger att träning varje dag faktiskt kan få motsatt effekt, du blir trött, seg och kroppen går ner på lågvarv. Ta paus från träningen en dag eller två i veckan. Och är du helt slut efter en intensiv vår – ta en ledig vecka!

Drick regelbundet

Speciellt på sommaren är det viktigt för oss svenskar att komma ihåg att dricka betydligt mer än vanligt. Allra bäst är det förstås att dricka vatten. Personer som dricker för lite blir matta – och trötta personer tenderar att vilja äta för att få mer energi.

Ta ett glas rödvin

Rödvin (i måttlig mängd) har tillskrivits många hälsofördelar. Nu visar en studie publicerad i Journal of Biological Chemistry att rött vin även blockerar tillväxten av fettceller i kroppen. I vinet finns ett ämne kallat piceatannol, som hindrar små fettceller från att växa sig stora. Gillar du inte rödvin kan du istället njuta av röda vindruvor, blåbär eller passionsfrukt, som också innehåller ­piceatannol.

Drick spritser 

Alkohol är ju annars en välkänd kalorifälla. Men hur mysigt är det inte att ta sig ett glas rosé på altanen? Drick då gärna spritser, det vill säga vin med sodavatten – för en ännu fräschare känsla, och färre kalorier.

Ta en kaffepaus

Koffein ökar ämnesomsättningen, och kroppen använder mer av energin som lagrats i fettdepåerna. Kaffet piggar upp, vilket gör dig mer aktiv. Men – om du hinkar i dig kaffe under en längre tid försvinner effekten eftersom kroppen vänjer sig vid ämnet. Bäst effekt får du om du varvar perioder då du dricker 4–6 koppar kaffe om dagen med perioder då du skippar det helt.

Ät ofta! 

Ja, du ska njuta av tre till fyra mål mat per dag. Genom att äta lite men ofta stabiliserar du blodsockret – och slipper därmed sug efter onyttigheter.

Beställ först! 

När ni går på restaurang. Ofta blir man sugen på det andra beställer – och hänfaller kanske åt ett mindre hälsosamt alternativ än det man först bestämt sig för. Stå på dig, beställ först!

Tänd grillen

Grillen är ett bra verktyg för den som vill gå ner i vikt, eftersom man använder minimal mängd fett vid tillagningen. Men undvik feta korvar och flintastek, satsa istället på kycklingfilé, rent kött, fisk, grönsaker och frukt.

Hetta upp middagen

Fega inte med kryddorna! Vill du få extra fart på viktnedgången ska du använda heta kryddor, som tabasco, vitlök, fransk senap, cayennepeppar och chili. De höjer din kroppstemperatur och ökar därmed energiförbrukningen.

Fruktfrossa! 

Solvarma jordgubbar och hallon direkt från busken. Ät och njut! Frukt innehåller inget fett och mestadels vatten, och ger en mättnadskänsla. Freaka inte över kolhydraterna i frukten – de innehåller mängder av nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer.

Mumsa avokado

En halv avokado innehåller cirka tio gram enkelomättade fettsyror, som förhindrar blodsockertopparna då kroppen får för sig att samla på sig fett, framförallt runt magen. Men vräk inte i dig, en halva åt gången räcker.

Säg ja till choklad

En studie från University of California visar att de som äter choklad några gånger i veckan tenderar att vara smalare än andra. Anledningen? Choklad innehåller mycket kalorier, men även ämnen som gynnar viktminskning. Du behöver inte äta mycket. Snarare lite och ofta.

Smaskiga sallader! 

Grönsaker är viktens bästa vän. De innehåller en massa nyttiga ämnen som vitaminer, antioxidanter och fibrer. Kostfibrer påverkar vikten, då de ger mättnad. Dessutom har de visat sig kunna blockera upptaget av annan mat genom att ta plats i tarmen.

Njut av maten

Ta dig tid till härliga middagar i sommar, då du äter långsamt och pratar mycket. Det tar nämligen upp till 20 minuter för din hjärna att förstå att magen är full. Äter du snabbt, hinner du lätt få i dig för mycket och riskerar att bli proppmätt.

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!