Så dåligt är det att äta sent på kvällen egentligen

Äter du alltid middag sent eller kurrar det i magen vid läggdags så du måste äta något snack? Då kanske du vill tänka om.

Vi har väl alla hört att man inte ska äta efter klockan sex på kvällen eller att man ska äta sitt sista mål minst två timmar innan man går och lägger sig för natten, men eftersom olika forskare ger oss olika svar har vi inte riktigt vetat vad vi ska tro på. Är det ens dåligt att äta sent på kvällen? Ja, enligt American Heart Association som har publicerat ny forskning är det det. I studien lät man vissa kvinnor äta sitt sista mål för kvällen klockan sex, och vissa fick äta klockan elva. Man kom fram till att de som åt senare hade sämre blodsocker morgonen efter, vilket är en riskfaktor för typ 2-diabetes.

Mycket pekar på att det är bättre att äta tidigare på dagen, eftersom studier visar att de som äter frukost löper lägre risk för hjärtsjukdomar och går mindre upp i vikt, jämfört med de som inte äter frukost.

Din kropps dygnsrytm har nämligen en stark känsla av när den borde gå på full fart för att få dig att orka med dina dagliga aktiviteter, och när den ska vila när du inte behöver lika mycket energi (till exempel när du sover) för att kunna återhämta sig och hålla kroppen fungerande. Hjärnan spelar roll i detta och självklart ljus och mörker också. Så om du äter när din kroppsklocka säger att du egentligen borde sova kan det återställa individuella organ.

Eftersom alla kroppsliga system fungerar bäst när de synkar med varandra tror experter att sena mattider kan resultera i konsekvenser både långsiktigt och kortsiktigt, så som viktuppgång, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes.

Med det sagt så ska du naturligtvis äta precis när det passar dig och din dag. För vissa funkar det helt enkelt inte att äta middag klockan fem, och det är helt okej!