Qarolines text om cancern hyllas – nu uppmanar hon andra att ta cellprov

Qaroline Nähl var 25 år gammal när hon fick veta. Det var inte hennes spiral som var anledningen till att det gjorde ont och blödde vid sex, utan livmoderhalscancer. ”Ställ in er på alternativa metoder” sa läkarna om chansen att få barn i framtiden. Men framtiden ville annorlunda. Nu vill Qaroline dela med sig av sin historia.

”Hur beskriver man känslan som uppstår när ens läkare berättar att man har cancer? För mig kändes det som att hela kroppen löstes upp i molekyler. På en millisekund hade jag förberett mig på att dö. Fortsättningen av läkarens ord blev bakgrundsljud och jag började funderade på om jag ville begravas hel eller kremeras. Vilken låt skulle sjungas? Vem skulle ta hand om min hund? Ville jag bli begravd i Stockholm eller i mina hemtrakter i Närkeslätten?”

Så inleder Qaroline Nähl, i dag 28 år, en text om det hon har gått igenom de senaste åren. Texten publicerade hon i början av oktober i Facebook-gruppen ”Heja Livet!”.

Beskedet kom i april 2013. Qaroline hade bott i USA när kallelsen till cellprovskontroll kom. Hon försökte boka om tiden till sommaren då hon skulle komma hem till Sverige, men fick till svar att det bara fanns drop in-tider. Och sedan kom vänner, midsommar och soliga dagar emellan. Det där man brukar kalla livet.

”Men ingen ursäkt i världen kunde rädda mig nu. Cancern var ett faktum.”

Opererades mot livmoderhalscancern

Nyligen hade Markus, ”yrvädret som tagit mig med storm sedan några månader tillbaka”, frågat om hon ville bli hans flickvän. Dagen efter fick Qaroline sjukdomsbeskedet och bestämde sig för att hon skulle ge honom chansen att kasta in handduken. Träffa någon annan som kunde ge honom en familj.

”Någon som han kunde bli gammal med. Jag skulle inte ha hjärta att be honom stanna vid mig, för vem skulle jag bli? En blek och trasig spillra av mitt forna jag? Jag kanske inte ens skulle finnas alls. Men han valde att stanna. Han valde mig, i vilken form det än skulle bli.”, skriver Qaroline i Facebook-inlägget.

Läs mer: Läkarna kallade det ”jobbig graviditet” – visade sig vara cancer

Ett halvår senare hade cellgifterna skrämt iväg det tidigare tjocka, blonda håret. Timmarna böjd över toaletten var många. Men behandlingen hade inte fungerat som man hade hoppats på, så i oktober samma år opererades Qaroline. En bit av livmoderhalsen togs bort, men det skulle dröja ytterligare två år innan man säkert kunde veta om även cancern var borta.

Blev gravid efter att ha friskförklarats från cancern

Hösten 2015 friskförklarades Qaroline. Markus finns kvar vid hennes sida, men där finns också Wilja, 3 månader. För strax efter beskedet om att cancern var borta upptäckte Qaroline att hon var gravid. Trots att läkarna tidigare hade beskrivit chansen för det som "i princip obefintlig".

Qaroline och Wilja, som föddes 11 juli i år.

– Jag tog tre test och till och med ett tidigt ultraljud bara för att vara säker. Det var nog inte förrän vi fick första ultraljudsbilderna som vi verkligen förstod att det var sant, säger hon till amelia.se.

I dag är Qaroline frisk: ”Jag mår bra och slutar aldrig fascineras över kroppens läkningsförmåga och utveckling.”

Vad vill du säga till andra som läser om din historia?

– Att inte glömma bort det absolut viktigaste i deras liv, sig själva. Man är sin bästa vän och samtidigt värsta fiende men att gå på cellprovtagningen, även om inte all cancer upptäcks vid ett sådant, är det minsta man är skyldig sig själv. Att upptäcka en cancer tidigt kan vara skillnaden på liv och död.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Du kommer också att vilja läsa:

Mammans cancer fick Jesper att skriva en låt: "Måste prata om hur vi mår"

Minska risken för cancer – här är 6 viktiga vanor att börja med

Christine Meltzer drabbades av bröstcancer – nu hyllas hon på instagram

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!