Foto: Shutterstock

PMDD

75 procent av alla kvinnor som inte äter p-piller får problem i någon form ett par dagar före mens – PMS. Men en mindre del, runt 3-5 procent, får riktigt svåra besvär. De drabbas av PMDD.

Vad är skillnaden mellan PMS och PMDD?

Svar: PMS är i sig ingen smärta, utan en humörsvängning, fastän av lättare slag som kan leda till att man känner sig hängig på flera sätt. PMDD däremot är en sjukdom i de hormonella körtlarna.

Vad står PMDD för?

Svar: Premenstrual dysphoric disorder. Medan man till PMS räknar lättare fysiska besvär som svullna bröst och sötsug är diagnosen för PMDD en rad psykiska bevär före menstruation.

Vilka problem kan man få genom PMDD?

Svar: Framförallt nedstämdhet och kraftiga humörsvängningar, spänningar, oro och irritation. Man kan bli labil och kan få häftiga aggessionsutbrott. Humörsvängningar kan man få vid PMS också men det är då av mycket lättare art. Några drabbas också av sömn- och koncentrationssvårigheter vilket leder till enorm trötthet. Ledvärk och huvudvärk som liknar migrän. Sedan finns också samma problem som vid PMS, alltså sötsug, svullnad och ömhet i brösten.

Varför drabbas en del kvinnor av PMDD?

Svar: Somliga är mer känsliga för de könshormoner som uppträder vid mens.

Hur kan man lindra problemen?

Svar: Vid PMS tar många till p-piller som en hjälp men det biter inte på PMDD-symptomen. Det enda som visat sig vara effektivt mot PMDD är antidepressiva läkemedel. I USA har man nyligen beslutat att lyckopillret prozac ska få användas för att lindra PMDD-symptom. I Sverige jobbar forskare på att kunna ta fram ett anti-PMS-piller, ett slags hormonpiller som kan lindra effekten av menstruationscykeln men också hjälpa vid hormonbehandlingarna vid klimakteriet. Men det är en lång process och det kan ta många år innan det finns en effektiv medicin.

LÄS OCKSÅ: Hjälp, jag lider av PMS - finns det behandling? | Läkaren svarar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!