Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plötslig hjärtdöd – varför?

Senaste året har vi läst om att tonåringar har dött när de spelat fotboll. Vad var det egentligen som hände dem? Och kan det drabba dig? 

Foto: Shutterstock

Vad är plötslig hjärtdöd?

Svar: En hjärthändelse där döden inträffar inom en timme från de första symtomen. Det som händer är att det inträffar en ”elektronisk olyckshändelse”, en rytmrubbning som gör att hjärtat stannar. Ofta finns en dold hjärtsjukdom i bakgrunden.

Hur många dör varje år i plötslig hjärtdöd?

Svar: I Sverige dör ungefär 8 000 människor varje år i plötslig hjärtdöd. Av dessa är cirka 25 personer i åldern åtta till 30 år. Pojkarna som dött när de tränar är ett olyckligt sammanträffande, de flesta dör i vila.

Vilka drabbas och varför?

Svar: För äldre är den vanligaste orsaken syrebrist i hjärtat, som framför allt beror på åderförkalkning i kransartärerna. Bland barn är den vanligaste orsaken till plötslig hjärtdöd sjukdomen hypertrofisk kardiomyopati. Detta är en sjukdom som leder till en förtjockning av muskelväggarna i hjärtrummen, vilket försämrar hjärtkamrarnas fyllnadsfunktion. Även en hjärtmuskelinflammation kan i vissa fall orsaka plötslig hjärtdöd. Ibland hittar man ingen förklaring.

Är det ärftligt?

Svar: Ja, är föräldern sjuk löper barnet 50 procents risk att också vara det. Tidigare trodde man att sjukdomen utvecklades i ungdomsåren men nu visar nya rön att många diagnostiseras först i 50-årsåldern. Sjukdomen kan med andra ord ligga dold i släkten i många år. 

Vilka symptom ska man vara uppmärksam på?

Svar: Svimning, bröstsmärta och hjärtklappning men även långvarig trötthet efter en infektion. Har man hypertrofisk kardiomyopati i släkten bör man gå till doktorn och göra en EKG-undersökning.

Kan man förhindra plötslig hjärtdöd?

Svar: Ja, vet man om detta går det att medicinera och leva på ett sätt som förebygger sjukdomen.

Källa: Hjärt- och lungfonden och Forskning & medicin.