Foto: Photonica / Getty Images / (c) Southern Stock Corp

Omega-3 gör dig smart & glad!

Nu blir du inte bara smartare av fisk. Utanockså gladare och smalare, visar forskning. Supermedlet omega-3 verkar vara bra för detmesta.

Att inte äta tillskott med omega-3 (eller mycket fettrik fisk) verkar nästan korkat. I alla fall om man tittar på alla forskarrapporter som kommit de senaste åren.

 Det började med att danska forskare i slutet av 60-talet ville veta varför grönländare inte har lika mycket hjärt-kärlsjukdomar som andra danskar. Och ­begav sig till Grönland – där de hittade förklaringen i inuiternas kost som till stor del består av omega-3-rik fisk. Sedan dess har forskningsrapporterna duggat tätt om den speciella fettsyran. 

 Omega-3 sägs bland annat förebygga hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Men den påverkar även psyket och hjärnan. Det finns studier som visar att barn med adhd och dyslexi kan bli hjälpta av omega-3. Och med lite mer fet fisk på tallriken kan vi prestera bättre på jobbet och fritiden. Minnet blir vassare, koncentrationen bättre. 

 Till och med mildare depressioner tycks kunna ­botas med omega-3.

 – Omega-3 gör att man får bättre effekt av den egna seratoninproduktionen. Seratonin är lugnande, vilket också minskar stressen. Man får mindre stresshormoner och nattsömnen blir bättre, säger näringsfysiolog Fredrik Paúlun.

 Trots att omega-3 i sig är fett kan det göra dig ­smalare, eftersom det samtidigt sätter fart på förbränningen. 

 Som en följd av alla positiva forskningsrapporter har hälsokostindustrin hittat en marknad. Det finns en hel uppsjö med kosttillskott, men äter du fisk några gånger i veckan är tillskott helt onödiga.

 – Äter man fet fisk tre gånger i veckan eller ­mager fisk och skaldjur varje dag behöver man inte något tillskott. Äter man inte fisk tycker jag att man ska ta tillskott, två kapslar till frukost varje dag, säger Fredrik Paúlun.

 Idag håller haven på att fiskas ut. Om du därförinte vill äta fisk så ofta kan tillskotten vara ettalternativ. 

 Men bidrar inte tillskotten till ­utfiskning?

 – Såvitt jag vet tar de flesta tillverkarna omega-3 från fisk i Stilla havet utanför Sydamerikas kust och ofta från ansjovis som finns i stora mängder där. Vill man ändå inte äta tillskotten finns krillolja som kommer från ett kräftdjur. De är inte utrotningshotade och finns i enorma mängder. De tillskotten har lite lägre halter omega-3, men har många andra ämnen med positiva effekter. l

Diskutera vitamintillskott i Damrummet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!