Att vi måste äta mindre kött för klimatets skull är något som forskarna länge poängterat, och även för hälsan är det bra att inte äta för mycket rött kött. Nu kommer en ny forskningsrapport, den största hittills, som menar att vi bara ska äta 14 gram kött om dagen, ungefär en skinkskiva.

I

dag rekommenderar Livsmedelsverket att man inte äter mer än 500 gram rött kött i veckan.

Nu kommer den första vetenskapliga sammanställningen av vilken mat som är bra för vår hälsa och för miljön. Enligt den forskningsrapport som publicerats i The Lancet bör mängden socker vi får i oss halveras, och vi ska äta dubbelt så mycket frukt och grönt.

Våra proteinkällor ska alltså i huvudsak vara vegetariska, och inte mer än 14 gram kött om dagen rekommenderas.

Allt detta krävs för att rädda planeten, och göra den hållbar tills år 2050 då vi förväntas bli mer än 10 miljarder invånare.

Hur mycket är då 14 gram kött?

För att sätta 14 gram i perspektiv:

  • En skinkskiva som du har på smörgåsen väger cirka 10-12 gram.
  • En köttbulle väger cirka 10 gram.
  • En varmkorv väger cirka 5o-65 gram.

Äter du en skinksmörgås på morgonen har du alltså fått i dig din ”kött-kvot” för dagen.


Läs också: Rensa dig i toppform – med kylskåpsmetoden