Foto: g-stockstudio

Ny studie visar: Lika mycket bajsbakterier i skägg som i toaletter

Hipsterskägget fortsätter sin framfart, men kanske är det dags att tänka om gällande ansiktsbehåringen?Du kommer i alla fall aldrig se på skägg på samma sätt efter att ha läst det här.

Mysigt, sexigt och manligt med skägg? Njae, snarare en riktig bakteriehärd. Och inte vilka bakterier som helst: i skäggen frodas nämligen bajsbakterier.

På uppdrag av amerikanska tv-kanalen KOAT i Albuquerque har mikrobiologen John Golobic analyserat ett antal prover från skägg tillhörande frivilliga män på stan. Och resultatet har även fått Golobic själv att höja på ögonbrynen.

– Jag brukar inte bli förvånad, men det här är förvånande, säger han tillKOAT.

I de flesta skäggen fanns bakterier som kan hittas på nästan vilken yta som helst, men vissa skägg kunde till och med jämföras med toaletter. I dessa fanns nämligen fekaliebakterier, alltså de som finns i bajs. 

Bakterierna gör dig inte sjuk, men Golobic anser ändå att fynden är något oroande. Om samma koncentration av bakterier skulle hittas i ett vattensystem skulle det behöva stängas ner. Mikrobiologen råder därför till noggrann skäggskrubbning, god handhygien och att sluta pilla i skägget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!