Foto: (c) Andrea Morini

Kvinnor har mest söndagsångest (men så här slipper du den)

Ni vet säkert hur det är: helgen lider mot sitt slut och förberedelserna inför en ny arbetsvecka tar vid. Och så kommer den – söndagsångesten. Enligt en ny svensk undersökning har 6 av 10 personer upplevt tillståndet, och det är vanligare hos kvinnor än hos män.

"Söndagsångest är ett tillstånd som innebär att man under söndagar kan känna oro, obehag, ängslan, nedstämdhet och liknande inför kommande vecka."

Utifrån den definitionen har Novus och Nackademien gjort undersökningen om hur vi svenskar egentligen mår på veckans sista dag.

Det visade sig att en av tre har söndagsångest någon gång i månaden och 15 procent har det varje söndag. Enligt studien är det också vanligare hos kvinnor än hos män. Allra oftast förekommer det i åldern 18–49, där närmare hälften har återkommande söndagsångest.

Bildkälla

Så, vad ska man då göra för att må lite bättre under veckoslutet? Jenny Rickardsson är psykolog och expert på beteendeterapi och delar med sig av några tips i samband med undersökningens resultat:

1. Försök hitta vad som är fel och gör något åt det

Kanske beror söndagsångesten på att du är missnöjd med jobb eller utbildning? Om du kan är det dags att göra något åt saken!

2. Skaffa bra sömnvanor

På söndagar kan det vara värt att gå upp lite tidigare för att också kunna somna i tid på kvällen. Oregelbundna rutiner och tupplurer på dagen riskerar att göra problemet värre.

3. Motionera

Enkel och snabb väg till att frigöra endorfiner som får dig att må bra!

4. Hitta på något kul med nära och kära

När söndagsångesten kryper på är det viktigare än någonsin att inte dra sig undan. Du kommer definitivt må bättre efter någon form av aktivitet!

5. Berätta vad du känner

Det är mycket bättre att prata med någon om hur du känner än att låtsas att allt är bra.

6. Eller ta hjälp av ett proffs

Har du större problem med ångest och nedstämdhet kanske du behöver hjälp av en psykolog. Kontakta i så fall din vårdcentral.

Undersökningen gjordes i mars i år genom intervjuer med 1085 personer i åldern 18–79.

Du kommer också att vilja läsa:

Studier visar: Om relationen fick ett jobbigt slut – så går du ur det starkare (och lyckligare!)

Forskare konstaterar: Par som gosar blir lyckligare tillsammans

Hundratals kvinnor hyllar sina bristningar – dagens bästa bilder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!