Foto: igorr1

Ny forskning: En power nap ger dig fem gånger bättre minne

Tillhör du typen som gärna tar en tupplur på eftermiddagen eller när du kommer hem från jobbet? Då bör du fortsätta med det. Vår förmåga att ta till oss ny information förbättras avsevärt om vi bara sover lite emellanåt.

Det är forskare vid Saarland Universitet i Tyskland som genomfört studien där deltagarna fick studera 90 ord och 120 ordpar, som till exempel "mjölk taxi". En grupp deltagare fick sedan se på en dvd medan den andra gruppen fick ta en power nap. Därefter testades hur väl deltagarna kom ihåg orden och ordparen, skriver Daily Mail.

– Kontrollgruppen, de som tittade på en dvd medan den andra gruppen sov, presterade betydligt sämre när det gällde att komma ihåg ordpar. Minnesförmågan hos de som tog en power nap var precis lika bra som innan de sov, alltså direkt efter inlärningsfasen, säger Dr. Axel Mecklinger som har lett studien.

Forskarna kunde också konstatera att en tupplur på 45 minuter till en timme gör en persons förmåga att ta till sig information hela fem gånger bättre.

– En kort tupplur på kontoret eller i skolan är tillräckligt för att förbättra inlärningsförmågan avsevärt. Överallt där människor befinner sig i en lärande miljö bör vi tänka på de positiva effekterna av sömn, säger Dr. Axel Mecklinger.

Du kommer också att vilja läsa:

Boosta din dag med en riktig siesta

Positiva personer lever längre och mår bättre – här är deras 7 vanor du vill ta efter

4 anledningar att servera pannkakor med gott samvete i kväll

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!