Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nageltrång

Nageltrång hindrar dig från att röra dig, att gå i vilka skor du vill och leva livet. En riktig pina, alltså. Men det går att förebygga? 

Vad är nageltrång?

Svar: Det är när tånageln tränger in i huden och orsakar en inflammation. Stortånageln är oftast den som ger nageltrång eftersom den är så hård.

Vad beror det på?

Svar: Ofta beror det på en medfödd missbildning i stortåleden, som gör att nageln växer snett. Det kan också uppkomma vid tryck, om du går i för små skor, eller av upprepade stötar. Nageln kan också börja växa snett efter en klämskada.

Hur känns nageltrång?

Svar: Det kan göra mycket ont. Tån kan svullna, rodna och ömma rejält. En dunkande smärta kan uppstå 

Hur behandlas det?

Svar: Om nageltrånget är infekterat går det bra att tvätta med alsolsprit. Är det mycket illa kan man placera en bomullstuss med alsolsprit mot nageln med plåster, eller till och med pilla in den under nageln om det går. Blir det inte bättre är det bäst att gå till en fotterapeut. I vissa fall behövs operation, då snittas nagelbandet och en del av nageln klipps bort. Men ta inte bort hela nageln, den behövs! Det finns nya metoder där silikon opereras in under nageln.

Kan det vara farligt?

Svar: Nej, men smärtan är handikappande. Sök vård om såret varar. Om man har diabetes är det också viktigt att kontakta sjukvården, en fotvårdsterapeut eller vårdcentralen, eftersom det kan bli problem med läkningen. 

Går det att förebygga?

Svar: Ja, klipp tånaglarna rakt och fila dem för att de inte ska skava. Och använd sköna skor när du går. Daglig fottvätt är också bra. Några droppar cirkulationshöjande olja är också bra för läkningsprocessen.

Källa: www.fothalsan.se och www.apoteket.se.