Så undviker du munsår (+ symptom och behandling)

Åh nej, inte munsår! Turligt nog vet 2-minuters-doktorn vad som orsakar de otäcka blåsorna och hur du kan bli av med besvären.

Vad är munsår?

Svar:
Sår på munnen kan uppstå av olika orsaker. Det kan vara ett virus som ger herpes, eller bara torra läppar som blivit infekterade. Sår i mungipan är också vanligt och beror ofta på en bakterieinfektion.

Hur undviker jag munsår?

Svar:
Behandla torra läppar så länge det går med läppcerat som till exempel Labello, parfymfri Lypsyl eller Nueva. När det inte räcker är det dags med det tunga artilleriet. En fet hinna Inotyol, finns på apoteket, under natten och du vaknar med fina käppar nästa dag. Ät också varierad kost med mycket gröra grönsaker och fet fisk.

Hur ska munsåren behandlas?

Svar:
Mot herpesmunsår finns en lång rad verksamma krämer som ska sättas på så tidigt som möjligt i förloppet, till exempel Anti, Munsårssalva, Herstat, Vectavir eller munsårsplåster från Compeed. Trasiga mungipor tvättas av med till exempel Desivon på  bomullstuss och smörjs sedan in med bakteriedödande kräm som Weledas Arnikasalva, som finns i hälsokostaffärer, eller LHP.

Varför får just jag munsår?

Svar:
Har du herpes latent kan det bryta ut vid stress, starkt solljus (som vid chocksolning under solsemestern), vid förkylning, menstruation eller annan påfrestning. Var femte person har herpes, men alla får inte utslag. Andra har blivit utsatta för viruset under barndomen och utvecklat immunitet.

Kan det tyda på något allvarligt?

Svar:
Det är aldrig nyttigt att gå med sår för länge, men herpes eller munsår är inte så farligt  sig. Om såret har hårda kanter och inte försvinner efter ett par veckor bör det visas upp för en läkare för att utesluta cancer. Det är sällsynt bland yngre, men ökar i gruppen kvinnor 50+.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!