Minska risken för cancer – här är 6 viktiga vanor att börja med

Enligt forskning så kan en tredjedel av all cancer förebyggas med hjälp av små enkla livsstilsval. Här listar vi sex saker du kan göra för att minska risken för cancer.

I år kommer 60 000 människor i Sverige att drabbas av cancer. Om knappt 25 år kommer över 100 000 personer att drabbas av cancervarje år, enligt en prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.

Att cancerfallen ökar beror bland annat på att vi blir fler och äldre och att vården blir allt bättre på att upptäcka cancer. En annan viktig faktor, som vi har möjlighet att påverka, är våra levnadsvanor – vi vet att en tredjedel av all cancer går att förebygga, skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Saker du kan tänka på redan nu för att förebygga cancer är:

1. Håll dig borta från cigaretterna

Röker du? Då ökar risken inte bara för lungcancer utan även för många andra cancerformer.

2. Var fysiskt aktiv

En halvtimme om dagen räcker, de flesta av livets dagar. Det är även bra att undvika kontinuerligt långa perioder av stillasittande. Har du ett kontorsjobb? Försök att stå och jobba då och då – eller gå minst en gång i timmen till en kollega/toaletten/kaffemaskinen. Att använda trappan istället för att åka hiss eller hoppa av en station tidigare än du tänkt är också ett bra knep.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du ska dricka mer vatten – det är verkligen bra för dig

3. Skydda dig mot solens strålar

Särskilt viktigt är det att smörja in sig mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna.

4. Ät mer hälsosamt

Ät en hälsosam kost som innehåller mycket frukt och grönt (minst 500 gram frukt och grönt per dag). Och undvik gärna processat kött.

5. Avstå alkohol (eller drick måttligt)

Alkohol ökar risken för cancer, så ur cancersynpunkt ska man inte dricka alkohol alls. Men väljer man att dricka kan man göra det i måttliga mängder, vilken motsvarande högst 70 cl vin för kvinnor och 150 cl vin för män per vecka.

6. Håll en normalvikt genom livet

Flrutom att fimpa cigaretterna ”rökstopp” är en hälsosam kroppsvikt det effektivaste sättet att minska risken för cancer.

Bilder: iStock

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

LÄS MER:

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Trött och omotiverad? Då kan du ha drabbats av vårdepression

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!