Foto: Shutterstock

Migrän

1,3 miljoner svenskar råkar ut för återkommande huvudvärk. Speciellt så här års drabbas många av migrän. Migrän drabbar främst kvinnor och de är oftast mellan 25 och 40 år.

Hur vet jag att min huvudvärk är migrän?

Svar: Återkommande huvudvärk behöver inte vara migrän. Det kan handla om synfel eller spänningar som släpper på helgen. Migrän kan börja med synstörningar, domningar i ena ansiktshalvan eller en del av tungan. Symptomen släpper för det mesta inom 10 till 30 minuter och följs då av själva huvudvärken. Migränhuvudvärken kan också komma på en gång.

Vem får migrän?

Svar: Migrän är inte direkt ärftligt men om man har släktingar med migrän ökar ändå risken att man själv får det. Kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män, utan förklaring. Även barn drabbas.

Vad framkallar migrän?

Svar: Det är svårt att säga. De flesta som lider av det vet vad som utlöser just deras migrän. Det kan handla om olika livsmedel som choklad, rödvin eller grönmögelost. Stress eller att sluta stressa. För mycket eller för lite sömn. Det är också vanligt att kvinnor drabbas vid mens.

Hur förhindrar jag utbrott?

Svar: Undvik utlösande faktorer. Ät och sov regelbundet, stressa mindre och ändra eventuellt kostvanorna. För människor med med mycket svåra besvär finns förebyggande medecin som måste tas varje dag.

Kan man bota migrän?

 Svar: Migrän är en obotlig sjukdom men det finns en mängd olika medeciner eftersom ingen medecin fungerar för alla. Det är en individuell sjukdom som kräver en grundlig undersökning av läkare innan medecin skrivs ut. Nya läkemedel finns med mindre biverkningar än de äldre. Avslappningsmetoder som brukar hjälpa är qi gong, tai chi, massage, vattengymnastik, akupunktur m.m.

Var kan jag få hjälp?

Här finner du specialistkliniker:
Migränklinik-Göteborg, tel 031-81 09 00
Huvudvärksmottagningen i Växjö, tel 0470-71 15 00

 

LÄS MER PÅ TOPPHÄLSA: Migrän – här är bästa behandlingarna (tips från både experter & privatpersoner!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!