Läkaren: 12 tidiga tecken på utmattningssyndrom

Är du eller någon i din närhet på väg att drabbas av utmattningssyndrom? Läkaren Anna Voltaire har själv varit utmattad och nu skrivit en bok som vänder sig till dig som anhörig. Hur ser tidiga tecken och symptom ut?

Symptom på utmattningssyndrom är inte lätta att uppfatta själv. Det vet läkaren och sexbarnsmamman Anna Voltaire.

– Man skulle kunna tro att en legitimerad läkare med specialisttjänstgöring i psykiatri skulle förstå att hon var på väg att bli utbränd. Så var det inte. Jag förstod inte att jag var sjuk, jag fattade ingenting.

Det är fyra år sedan Anna kraschade rakt in i väggen. Något hon tyvärr är långt ifrån ensam om. Enligt siffror från försäkringskassan insjuknar 36 000 personer till följd av utmattning per år. Det är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige.

Trots att Anna hade många symptom på utmattning som ont i huvudet, svårt att sova och sämre minne var det först när hon insjuknade i bältros som hon förstod att hon var sjuk.

– Jag hade kört järnet i flera år, och nu i efterhand ser jag kroppens varningar. Men det behövdes att jag blev pangsjuk kroppsligt för att förstå att jag var utmattad, säger Anna.

Tidiga tecken och symptom på utmattning

Bland de tidiga symptomen nämner hon trötthet, glömska och kort stubin. Hon kunde bli tokig på hennes barn och man. Varför kunde de inte bara vara tysta, lugna och snälla? Förstod de inte att hon hade för mycket att göra! Anna Voltaires första bok om utmattning heter ”Innan väggen – en upplyftande bok om utmattning” och handlar främst om hennes egen utmattningsresa. Nu är hon aktuell med sin andra bok, ”Hejdå stress – en guide för återhämtare och berörda”, som vänder sig till den som är på väg tillbaka, nära anhöriga och chefer.

12 tidiga tecken på utmattningssyndrom:

1. Trött och energilös.

2. Koncentrations- och minnessvårigheter.

3. Lättirriterad och har kort stubin.

4. Yrsel.

5. Svårigheter att klara av krav och tidspress.

6. ”Hinner inte” med att träffa familj och vänner.

7. Kroppsliga symtom som exempelvis värk i kroppen, spänningshuvudvärk, magont, stel och spänd i nacke, axlar eller rygg.

8. Hjärtklappning och pulsstegring.

9. Ofta förkyld eller sjuk. En förkylning kan sitta i länge.

10. Minskad sexlust.

11. Det tar längre tid att återhämta sig, personen känner sig inte utvilad efter en natts sömn eller har svårt att somna.

12. Känslig för ljud och ljus.

LÄS OCKSÅ! Utmattad? Testa dig här - så vet du att din stress är farlig

– Jag har läst in mig på arbetsmiljölagstiftning och arbetsgivaren har så mycket ansvar som de flesta anställda inte känner till. Ibland gör knappt cheferna det heller, säger Anna.

Några exempel hon nämner är att arbetsgivaren är skyldig att se till att psykisk ohälsa inte uppstår på arbetsplatsen, att krav och arbetsmängd är rimlig och att arbetstider hålls. Men att ställa krav på sina nära och kära är däremot inte lika lätt. När hon mådde så dåligt att hon trodde att hon skulle gå under fick hon inte den reaktionen hon hoppades på av sin man. Hon drog största lasset hemma och kände inte att hon fick tillräcklig uppbackning.

– Jag ville dö, så dåligt mådde jag, men han tyckte att jag ”var lite gnällig”. Han förstod inte alls hur jag mådde! För utmattningssyndrom syns ju inte utåt, det är det som är det luriga. Ingen ser ens tankar.

Anna Voltaire

Ålder: 48 år.

Familj: Man Peter, 37. Sex barn, Fanny 22, Inez 20, Alva 18, Frank 9, Edgar 8, Tylla 5.

Bor: Ekerö.

Gör: Jobbar som ST-läkare i psykiatri.

Aktuell: Med boken ”Hejdå stress – en guide för återhämtare och berörda”

Men var det någon i din närhet som förstod att du var på väg att gå in i väggen? 

– Min mamma. Hon förstod långt innan jag själv gjorde det. Hon sa ofta att jag inte skulle ta på mig för mycket och att jag skulle prioritera min egen sömn. Hon ville ofta att barnen skulle sova hos henne så att jag kunde vila ut. Men jag ville ju varken dra ner på tempot eller sluta göra roliga saker.

Utmattningssyndrom syns ju inte utåt, det är det som är det luriga

Nu i efterhand, kan du önska att hon eller någon annan skulle ha reagerat annorlunda?

– Nja, det är svårt att lägga över ansvaret på andra. Jag var också ilsk och irriterad, så det var svårt att nå fram till mig. Om min man hade sagt ”Oj vad arg du är” hade jag blivit fullständigt galen.

Så kan du hjälpa en anhörig med utmattningssyndrom

Exakt vad man bör säga till någon man tror är på väg att gå in i väggen är inte helt lätt, menar Anna, eftersom det är så individuellt hur man är och vad man behöver. Men generellt tror hon på att som medmänniska ta några fler djupa andetag och att försöka vara lite extra empatisk. Om det är din partner som är på väg in i väggen kanske du har möjlighet att avlasta lite extra hemma, föreslå att ni kan sänka ambitionerna ett tag. Anna menar att det här med lagad middag varje kväll, ett perfekt städat hem och roliga middagsbjudningar på helgerna kanske får vänta lite. Prioritera hellre att vara ute i naturen, att sova och att motionera.

Om det är ens kompis som är på väg att bli utmattad, vad kan man säga då? 

– Bekräfta att du ser att hon drar ett tungt lass nu och fråga om det finns något du kan hjälpa till med. Kanske kan du säga ”det verkar vara lite mycket nu, ska vi gå ut och käka? Jag bjuder!”.

Anna menar att någon som är på väg att gå in i väggen ofta bortprioriterar allt som är kul. Stressen och pressen en känner tar över och gör att spontanitet och roliga saker plötsligt kan kännas krävande. Genom att fråga din kompis om hon vill följa med ut och äta middag, kan du redan där få en slags indikator på hur hon mår.

Om det är din kollega som är på väg att bli utmattad tycker Anna att man kan prata med chefen och koppla in företagshälsovården. Det finns lagar som reglerar vår arbetsmiljö, och dessa lagar ska följas. Och som Anna skriver i sin bok Hejdå stress ”Chefen ska vara tydlig med var gränserna går mellan arbete och fritid, det är synnerligen viktigt inom de yrken där jobbet kan promenera hem med dig och du förväntas kunna arbeta hemma och vara flexibel. En flexibel arbetsplats behöver en flexibel chef som har koll på att arbetet inte förvandlas till ett grönt slime som rinner ut över hela kontoret och resten av livet – både sina anställdas och sitt eget nota bene.”

7 sätt att stötta en anhörig med utmattningssyndrom:

Så här kan du stötta en vän eller kollega du tror är på väg att bli utmattad eller som har kommit tillbaka från en utmattning.

1. Fråga hur personen mår! Försök ha en öppen och pågående dialog om mående och stress. Lägg fokus på att lyssna.

2. Avlasta! Kan du hjälpa personen på något sätt? Kanske vara barnvakt eller laga en jättestor lasange?

3. Försöka att inte döma! Som utmattad kan man bli både glömsk och bitsk, försök att stötta din kompis trots att hen är vresig.

4. Sänk ambitionsnivån. Kanske svårt i jobbsammanhang, men om du och din kompis ska ses behöver det varken vara uppstyrt eller ambitiöst, tänk ”hellre havregrynsgröt ihop än entrecote ensam”.

5. Påminn om att ta det lugnt!

6. Håll ut! Visa att du finns kvar.

7. Föreslå att personen prata med någon professionell. Om din kompis verkar ha kört fast kan du säga att hen kanske skulle må bra av att prata med någon som är helt neutral. Ta kontakt med företagshälsovård eller husläkare!

LÄS OCKSÅ! Therese drabbades av utmattningssyndrom: ”Precis all energi var borta”

Att börja jobba efter utmattning

Att återgå till arbete efter en utmattning är inte lätt, men där tycker Anna att både den som har varit sjuk och omgivningen har ett ansvar att stötta. Tyvärr ser statistiken ut som så att den som går in i väggen oftast inte gör den en gång, utan tre eller fyra. Därför är det viktigt att vara vaksam på stressymptom som huvudvärk eller tinnitus.

Det är viktigt att vara vaksam på stressymptom som huvudvärk eller tinnitus

– Den som håller på att bli frisk har ofta väldigt bråttom att komma tillbaka till ”sitt gamla jag”. Där har man som medmänniska en uppgift att bromsa! Det var ju någonting i det gamla livet som gjorde att personen kraschade. Det gäller att trappa upp långsamt, säger Anna.

LÄS OCKSÅ! Sjukvårdsministern: ”Utmattningssyndrom är ett jämställdhetsproblem”