Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan jag få förlossningsdepression igen?

Om man fick en förlossningsdepression med första barnet, hur ska man våga skaffa barn igen? undrar en läsare. Planera in stöd redan nu, skriver kvinnoläkaren Susanna Ericsson.

Det finns faktorer som skapar sårbarhet för att insjukna i förlossningsdepression.
Det finns faktorer som skapar sårbarhet för att insjukna i förlossningsdepression. Foto: Shutterstock

Fråga: Känner du en nybliven mamma som mår dåligt i det tysta och som skulle behöva omtanke och stöd under en svår period i livet? Fråga hur hon mår och förutsätt inte att hon befinner sig i en sprudlande glad bebisbubbla om hon inte hör av sig. Om hon inte mår bra, uppmana henne att snarast söka hjälp hos BVC och följ gärna med som stöd om hon inte vågar eller orkar. Jag har en dotter på tre år och skulle vilja få ett barn till, men förra gången blev jag så nedstämd efter förlossningen att jag inte vågar. Jag kände ingen glädje alls och orkade knappt ta hand om henne. Allt var tungt och mörk. Jag bara sov och grät. Det varade i månader och ingen verkade fatta vad som pågick, inte ens min bästa vän. Till sist fick jag proffshjälp, både medicin och samtal, men jag är livrädd att det ska hända igen. Varför bli vissa deprimerade efter förlossningen? /Rädd för mörkret

LÄS OCKSÅ: Mikaela drabbades av förlossningsdepression – allt var bara nattsvart 

Läkaren om förlossningsdepression: Förbered dig i tid

Förlossningsdepression (även kallad postpartum depression) är vanligt – minst 1 av 8 mammor drabbas. Det är ett område som jag önskar att man prioriterade ännu högre – en mammas psykiska hälsa är ju jätteviktig både för henne själv, den nyfödde, eventuella syskon och partner. Om mamman insjuknar i en depression är risken dessutom hög att även hennes partner blir deprimerad. 

Planera in stöd från familj och vänner redan nu – ditt sociala nätverk är viktigt

Vem som helst kan drabbas av förlossnings­depression. Man kan bli sjuk i samband med andra eller tredje barnet, även om man mått toppen efter tidigare graviditeter. 

Men det finns faktorer som skapar sårbarhet för att insjukna. Exempelvis: familjemedlemmar med psykisk ohälsa, depression tidigare i livet, ekonomiska besvär (som skapar oro för att inte kunna försörja barnet), jobbiga livshändelser (som att man förlorat jobbet eller en släkting). En dålig förlossningsupplevelse kan också bidra till att man insjuknar. Runt en tredjedel av dem som drabbas blir deprimerade redan under graviditeten. 

Hur ser ditt sociala nätverk ut? Inför en ny graviditet (som jag hoppas att du vågar dig på) är det viktigt att du är så förberedd som möjligt. Kan ni redan nu planera in stöd från familj och vänner? 

Om du har en husläkare som du haft kontakt med tidigare, kontakta denne och berätta att du planerar ny graviditet och att du kommer behöva stöd för att må bra. Kanske behöver du stå på medicinering under din graviditet. I bästa fall kan ni ha kontakt utan att du behöver vare sig medicin eller behandling. 

Kontakta också din MVC (mödravårdscentral) så snart du blir gravid och gör ett tidigt besök för att lära känna barnmorskan som ska följa dig under graviditeten. Hon kommer att planera in extra besök till dig, eventuellt även ett läkarbesök, och tillsammans kan ni utforska vad som skulle kunna gör det lättare för dig både under graviditeten och efter. 

Läkaren på MVC kan sjukskriva förebyggande på deltid eller heltid och även remittera dig till ett team på sjukhuset, som kan hjälpa dig planera förlossningen och tiden på BB. De samverkar med BVC (så att mamman inte ”tappas bort” efter hemgång). 

Det finns mycket stigma kring barnafödande och föreställningar om att det ska vara den lyckligaste tiden i livet, men så är det verkligen inte för alla. Många 

känner skuld och skam över hur de mår och vågar inte berätta eller söka hjälp. Kom ihåg att du inte är ensam. Och att det finns hjälp om du vågar be om den.

Symptom på förlossningsdepression

De vanligaste tecknen på förlossningsdepression:

• Irritabilitet och växlande humör.

• Förändrad aptit och sömnrubbningar.

• Nedstämdhet, känslor av hopplöshet.

• Ångest, skuldkänslor, panikkänslor.

• Oro för att barnet ska skadas.

• Ingen energi att ta hand om sig själv eller barnet.

Så kan du hjälpa

Känner du en nybliven mamma som mår dåligt i det tysta och som skulle behöva omtanke och stöd under en svår period i livet? Fråga hur hon mår och förutsätt inte att hon befinner sig i en sprudlande glad bebisbubbla om hon inte hör av sig. Om hon inte mår bra, uppmana henne att snarast söka hjälp hos BVC och följ gärna med som stöd om hon inte vågar eller orkar.