Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Jag får panikångest av träning” | Psykologen ger råd

Många som lider av panikångest vittnar just att den kan triggas av träning. Samtidigt är ju träning bra för oss, och hjälper oss att må psykiskt bättre... Psykologen AnnaCarin Magnusson ger tips på en bra metod att testa! 

”Panikattackerna kommer när jag tränar, det är så jobbigt”, skriver signaturen Elin.
”Panikattackerna kommer när jag tränar, det är så jobbigt”, skriver signaturen Elin. Foto: Shutterstock

Fråga: Jag fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (ptsd) för fyra år sedan, efter en infekterad vårdnadstvist, psykisk misshandel med mera. Att träna hjälpte mycket. Jag fick också medicin, terapi m m. Idag mår jag bra men får fortfarande panikångest ibland. Attackerna kan komma när jag tränar, vilket är jobbigt. Jag vet ju att jag mår bra av att träna, men kroppen sviker! Ju jobbigare träning, desto lättare kommer panikattacken. Vad ska jag göra? /Elin

Psykologen svarar: Det finns en bra metod mot panikattacker vid träning

Jag förstår att du varit hårt drabbad, och det är ju inte konstigt att din kropp reagerade starkt på allt detta. 

Att få panikkänningar vid träning är inte ovanligt, och jag vill först förklara varför det kan bli så. När du får en panikattack upplever du en mängd reaktioner i kroppen. Hjärtat börjar slå snabbare, man kan bli varm och svettig eller få frossa, andhämtningen ökar, samtidigt som det kan kännas som om man har svårt att få luft. Yrsel eller svimningskänsla förekommer. Den som haft en attack blir ofta rädd för att det ska ske igen. Denna rädsla leder till att kroppen är vaksam på signaler om att en panikattack är på gång. När hjärtat slår fortare, på grund av träning, och du samtidigt andas snabbare så signalerar varningssystemet att en panikattack kanske är på gång. Du blir rädd, vilket i sin tur ökar de kroppsliga symtomen. 

Så vad är lösningen? Jo, det är att lära kroppen att de olika signalerna inte är tecken på att en ­pa­nikattack ska ske. Ta de olika kroppsliga reaktionerna, en och en, och vänj dig vid dem. Till exempel att du blir varm genom att gå runt med en dunjacka inomhus en stund. Andas snabbt och notera hur det känns. Är det obehagligt, ja, då är det en signal om att du behöver upprepa tills du vant dig. När det funkar kan du testa att göra högintensiv träning under korta stunder. Om det känns obehagligt så vet du varför, vila en stund och försök igen. När du upprepar kommer hjärnan att förstå att den inte behöver larma. Varnings­systemet lugnar ner sig och slutar utlösa panikkänningar. På psykologspråk kallas denna metod för introceptiv exponering. Om det känns svårt att göra själv så kan du ta hjälp av en KBT-psykolog. Stort lycka till!

Vill du ställa en fråga? Mejla coacherna@amelia.se
Vill du ställa en fråga? Mejla coacherna@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Må bättre psykiskt – bygg din inre superstyrka med expertens 5 steg