Foto: Lisa Höök

Ida Warg om ätstörningarna: "Jag tränade jämt och åt allt mindre"

Hon är nybliven mamma och känd influencer. Men Ida Warg har inte alltid mått bra – i åratal kämpade hon mot ätstörningar och prestationskrav.

Ida Warg ser ut att leva det perfekta livet. Hon försörjer sig som influencer, är nybliven mamma till Elvis och lever tillsammans med Alexander Warg Pärleros, programledare för populära Framgångspodden, i en vacker lägenhet. Men det är inte hela sanningen.

Ida dyker upp på restaurangen där vi stämt träff exakt på klockslaget.

Hon har just avslutat dagens sista möte, beställer in en vegansk bowl och knäpper rutinerat några bilder innan hon lägger ifrån sig mobilen.

– Jag är sjukt nervös, säger hon.

Hennes bok Min egen väg har precis gått till tryck, och för första gången har hon delvis släppt kontrollen. Det här är nämligen en bok där hon berättar om sanningen bakom den perfekta ytan.

– Jag har alltid haft prestationsångest, något som också visat sig i form av ätstörningar.

Runt hörnet, i den nyrenoverade stora lägenheten, väntar familjen. Det är långt härifrån till Idas barndomsgata i dalsländska lilla Åmål. Nu borde hon vara i mål. Andas ut och bara vara lycklig. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Ibland gäller det att bara bita ihop och hålla det där eventet, trots att man mår dåligt. Jag har tvingats lära mig att släppa stressen över om antalet följare ökar eller minskar.

Efter tre år hade jag ständig värk, grät varje dag och kunde knappt gå längre

Den unga Ida älskade att dansa. Dansen blev hela hennes liv, och det var den som tog henne till Stockholm och Balettakademien som 19-åring. Hon hade varit en av Åmåls bästa dansare, här var hon bara en i mängden.

– Men jag ville bli den bästa. Jag gjorde exakt vad lärarna sa till mig. Jag tränade i timmar, åt allt mindre mat. Jag började må dåligt och straffade mig själv genom att inte äta. Och ju mindre man äter, desto mer dumma tankar får man, konstaterar Ida.

Snart var ätstörningarna ett faktum och Idas kropp tog stryk.

– När jag slutade på Balettakademien efter tre år hade jag ständig värk. Jag grät varje dag och kunde knappt gå längre. Jag insåg att jag var tvungen att ge upp drömmen om dansen och började jobba som mediesäljare.

De närmaste åren blev en tuff tid. Ida hade ont om pengar och bodde i andra hand. Hela hennes värld hade kretsat runt dansen. Det kändes som om hon svek både sig själv och alla som trott på henne.

– Jag minns hur jag vid något tillfälle stod utanför en restaurang och tittade in genom fönstret och tänkte att ”en dag ska jag också få råd att äta på restaurang”. Så fattig var jag, säger Ida.

Parallellt med jobbet startade Ida en blogg med hälso- och träningstips. Jobbet som säljare gick strålande. Bloggandet gick ännu bättre. Så bra att hon en dag kunde säga upp sig från säljjobbet, börja blogga på heltid och starta en egen youtube­­-kanal.

Idag har hon över en halv miljon följare på you­tube, instagram och sin blogg. Allihop får de följa hennes vardag med spännande resor, samarbeten och tillställningar.

– Men det är klart att jag inte visar upp hela sanningen. När jag till exempel väntade Elvis hade jag galet mycket ångest från dag ett, säger Ida.

Ida ser sina följare som vänner, och jobbar numera heltid som influencer. För närvarande är hon visserligen hemma med lille Elvis, men jobbar några timmar varje dag när han sover. För det är hård konkurrens. Varje tappad följare spelar roll.

Därför kan det vara frestande att visa den tillvaro som följarna vill ha. Men Ida har valt sin egen väg.

– Under de här jobbiga åren bestämde jag mig för att göra det jag tycker är kul, göra det jag står för och visa vem jag är, säger Ida.

– Jag lyssnar på magkänslan och vågar sätta ner foten. Det ger mig också en känsla av trovärdighet.

Kanske hade det som kändes som ett enda stort misslyckande, att tvingas sluta med dansen, gett henne ett annat perspektiv. För när Ida kom ut på andra sidan var hon mer säker på sig själv. Hon har insett att det är för destruktivt att värdera sin framgång utifrån antalet följare och likes.

– Numera vet jag att jag inte mår bra om jag gör saker som jag inte tror på. Att det ser bra ut utåt spelar inte längre någon roll för mig.

Med andra ord har Ida insett att tillvaron ibland suger, men att det är en del av livet.

Och, inte minst – hon har numera råd att gå på restaurang. Hon behöver inte längre stå på utsidan och titta in.

Är du en av dem som lider av en ätstörning? Här kan du söka hjälp.

Idas må bra-tips:

Var försiktig med den del av dig själv du visar upp på sociala medier. Det är lätt att bli fartblind och visa en bild som inte är sann.

Framgång varar inte för evigt. Så stå kvar med båda fötterna på jorden och var dig själv.

Lyssna på din magkänsla och gör sådant du står för. Det kan vara frestande att hoppa på saker som inte känns som du, men den känslan är kortsiktig.

LÄS OCKSÅ! Mia Skäringer om sin kroppshets: ”Jag försökte till och med ligga snyggt”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!