"Hur kan du vara så trött?" – Här sjunger Kiki om "goda råd" till alla utmattade

Varje dag får 56 kvinnor diagnosen utmattningssyndrom. Totalt 30 000 svenskar per år. Musikern och äldrepedagogen Kiki Nilsénius är en av dem. I en egenkomponerad visa sjunger hon om alla de "goda råd" man så ofta får höra som utmattad. För nej, det är inte bara att "rycka upp sig".

”Doktorn har sagt att du ska sluta och lägga ner din stress,

andas ut och bara njuta och prova mindfulness

Ja, det finns de som har det värre 

som kämpar varje dag,

och ska jag nu va riktigt ärlig ser du ut att må rätt bra”

Så sjunger Kiki (som vi tidigare har skrivit om) i videon som hon lagt upp på sin Facebook-sida. För henne började symptomen för fyra månader sedan. En ”fruktansvärd huvudvärk” kom från nacken och satte sig i hela ansiktet och käkarna. Hon började drömma mardrömmar och sov vissa nätter inte alls.

Läs mer:På väg att drabbas av utmattningssyndrom? 7 tecken på att du är i riskzonen

– Jag märkte att jag hade svårt att följa med i konversationer, jag kände mig yr, svettades och fick ibland panik av att vara i sociala sammanhang. Minnet och koncentrationen försämrades också väldigt mycket.

Artikeln om utmattningssyndrom fick allt att klarna

Kiki började googla, vilket kanske inte enbart var bra eftersom hon snabbt konstaterade att hon antagligen hade drabbats av en dödlig sjukdom. Men så stötte hon på en artikel om utmattningssyndrom och poletten trillade ner.

–Jag är inte rädd för att söka hjälp, och gjorde det direkt när jag insåg att jag inte var mig själv. Jag har inte varit sjukskriven, vilket jag är väldigt tacksam för när jag hör skräckhistorier med exempelvis Försäkringskassan. Jag har på ett sätt haft tur, som haft en otroligt förstående omgivning och arbetsgivare vilket har gjort att jag klarat av min vardag.

Läs mer:Sjukvårdsministern: "Utmattningssyndrom är ett jämställdhetsproblem"

Det är först nu som Kiki är öppen med vad hon gått och går igenom.

–Jag har varit frustrerad eftersom jag är lyckligt lottad med ett härligt jobb, min musik, en härlig familj och sambo. Man tycker inte att man har rätten att må dåligt. Så samtidigt som du mår dåligt har du dåligt samvete för att du mår dåligt. Moment 22. 

Låten om de "goda råden", som både läkare och omgivning ger, kom till efter att Kiki hade tagit del av andras erfarenheter av utmattningssyndrom i en grupp på nätet. Med gruppens tillåtelse komponerade hon sången för att belysa problemet, som både är tabubelagt och fyllt av skamkänslor.

Mycket skam och skuld i utmattningssyndrom

–Sjukdomen kommer med två bieffekter – skam och skuld. Skam för att inte klara av det man brukade, och skuld (dåligt samvete) för att göra människor i sin omgivning besvikna, eftersom man inte längre kan leverera allt som man skulle vilja.?? Vanligtvis gör jag en visa på ett par dagar när jag har en vision. Denna har tagit två månader att göra. Mycket på grund av mitt hälsotillstånd.

Har du fått höra de här "råden" själv? Och kan det inte ligga något i en del av dem?

– Råd har jag absolut fått, och dessa i all välmening. Det är skillnad på råd och råd. Råden som jag sjunger om är när andra människor trivialiserar sjukdomen och säger "det är väl bara att...". ?Att en läkare ordinerar en promenad eller att läsa självhjälpsböcker till någon som knappt kommer upp ur soffan och som fått samla sig en hel vecka för att besöka läkaren, det är inte okej. Där brister läkarens ?kunskap och jag får känslan av att många läkare inte uppfattar detta som en riktig sjukdom.

–Jag har lärt mig otroligt mycket om människor och utmattning de senaste månaderna. Människor vars högsta dröm är att orka genomföra en hel dag utan att bli helt förstörda.

Finns det några goda råd som faktiskt kan hjälpa en utmattad person? 

– Råd finns det gott om, och vi är alla olika och behöver olika saker. Ibland blir råd ett krav, ett krav som inte uppfylls blir ett misslyckande och ett misslyckande blir en skuldkänsla. Försök till förståelse skulle jag vilja? säga är det bästa. Att lyssna, att fråga.

Finns det något du vill säga till de som har fått höra de här råden av läkare eller andra?

– Om det får dig att må dåligt, lyssna inte! Det är mitt råd :)

Här kan du se hela Kikis video om råd till de med utmattningssyndrom

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Du kommer också att vilja se:

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

#utmattad – läs 6 kvinnors berättelser om utmattningssyndrom 

Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!