Bli av med din julstress på en kvart

Har du fullt upp med glöggmingel, luciafirande på dagis, julbakning, graninköp, pyntning, jobb och avslutningar av alla de slag? Går pulsen upp bara du tänker på alla julklappar du inte har fixat än? Lugn, med hjälp av tre superenkla knep kan du minska din julstress – allt du behöver är 15 minuter.

Du kanske upplever det som att du inte har någon tid över – speciellt inte nu i december med allt som ska hinnas med innan jul. Men även om du inte har en hel dag – eller ens en hel eftermiddag – ledig så har du garanterat fem minuter här och där som du egentligen inte gör något vettigt med. Använd de stunderna till att lägga tid på dig själv – så lite som en kvart om dagen kan göra dig både lugnare och mer harmonisk.

Här är tre korta 5-minutersövningar som minskar din negativa stress:

1. Andas

Det kanske låter lite fånigt att påminna dig om att du ska andas, men faktum är att hur vi andas påverkar hur vi mår.Ställ in en timer på fem minuter, lägg händerna på magen och andas lugnt och fokuserat. Känn hur din mage fylls med luft om och om igen. När dina tankar vandrar iväg – flytta tillbaka dem till att tänka på din andning.Kanske kan du göra den här övningen innan du går upp på morgonen, mellan två aktiviteter eller innan du kliver ur din bil?

2. Surfa in på någon kul sajt

Vi lovar, det är inte slöseri med tid. Ta en 5-minuterspaus då och då och gå in på Youtube och se en kul video, surfa in på en humorblogg eller följ några komiker på Twitter. Enligt David Rock, som har skrivit boken "Your brain at work", är ett av de bästa sätten att hålla energin och effektiviteten uppe nämligen att ta korta pauser för att se något roligt.

Kanske kan den här filmen med galna katter få dig att dra på smilbanden? 

3. Rör på dig

Även träning kan minska din stress. Och du måste inte gå på ett entimmespass eller springa en mil för att få resultat, några minuter om dagen kan räcka. Effektiv träning i så lite som sju minuter (vi vet att vi sa att det var tre 5-minutersknep men här har vi lagt på två små minuter) ger effekt visar forskningen. Här kan du läsa om 7-minutersträningen som du enkelt kan göra hemma, helt utan redskap och krångel.

Vill du veta mer? Här finns ytterligare information om stressknepen ovan.

Kanske vill du också läsa:

16 fantastiska sanningar som kommer att göra din dag bättre

25 julklappar vi själva önskade oss som barn

Lugn, du är inte ensam - här är 15 andra som bakat pepparkakshus med skönhetsfel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!