Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 saker forskarna vet kan göra oss mindre oroliga

Oro och stress upptar mer och mer av vår kraft. Forskarna tar också reda på mer och mer om hur vi kan göra för att inte bli sjuka av det. Här är 8 sätt som de vet fungerar:

Foto: Shutterstock

1. Avsätt en viss stund för oro

Istället för att orostankarna rullar hela dygnet i huvudet och magen så bestäm en fast tid då du bara oroar dig. Det kan vara 30 minuter direkt när du vaknar, eller 30 minuter i bilen på väg någonstans. Då kan du tänka på dina problem. Forskare på Penn State fann att det hjälpte med ett fyrstegsprogram för människor som var väldigt stressade och orosfyllda.
Steg 1: Identifiera vad du oroar dig för;
Steg 2: Bestäm en tid då du tänker på det;
Steg 3: Om du kommer på dig själv med att tänka på problem andra tider än den bestämda måste du försöka få dig själv att tänka på något annat;
Steg 4: Använd din orosstund produktivt genom att också försöka tänka på lösningar.

2. Drunkna inte i teknik

All tid du lägger ner på att kolla dina sociala kanaler på nätet, mejl, Facebook och så vidare hjälper dig antagligen inte så mycket med dina problem. En undersökning från Storbritannien visar att hälften av de tillfrågade oroades sig över att inte ha tillgång till sin mejl eller Facebook. ”Resultatet föreslår att en del personer behöver ta kontrollen över den teknik de använder, istället för att tekniken har kontroll över dem”

3. Testa mindfullness

Den mest effektiva strategin mot oro och grubblande kan vara baserad i mindfullness, som innebär att man okritiskt medveten närvaro och låter känslor och tankar flöda fritt. En metastudie gjord på universitet i Surrey visar att metoder där deltagarna uppmuntras att ändra deras sätt att tänka, eller att lossa sig från oro och ältande är framgångsrikt, såväl som metoder där deltagarna uppfordras att med vissa verktyg aktivt börja tänka mer positivt och konkret är konstruktivt och fungerar. Kort sagt: Det funkar att aktivt tänka positivt.

4. Acceptera oro – lämna den sedan

Att börja oro sig för sin oro är en farlig cykel att hamna i. En studie från 2005 visar att människor naturligt trycker ner ovälkomna tankar, vilket faktiskt leder till att de pockar på än mer. Medan de tankar de formulerar och tänker klart på, inte stressar de lika mycket. ”De som är mer accepterande mot sina tankar och känslor känner sig också mindre betryckta av dem”. Kort sagt: Tänk inte att ”Jag måste sluta oroa mig” utan oroa dig klart. Så är det över sen.

5. Skriv ner dina orosmoment

Att skriva ner dina ”det värsta som kan hända”-tankar kan hjälpa att minska stressen inför just de tankarna. ”Det fungerar nästan som om du tömmer hjärnan på de tankarna när du skrivit ner dem”, menar forskaren Sian Beilock, som forskar inom psykologi på University of Chicago. Kort sagt: Skriv ner det du oroar dig för. Då känns det automatiskt lättare.

6. Var inte så hård mot dig själv

Professor Susan M. Love vid University of California, kom i sin forskning fram till att vi något av det vi oroar oss mest för är att vi inte lever hälsosamt nog. Så hälsa själv kan vara en stor källa till just oro. Hon skrev då boken ”Live a little, Breaking rules won’t break your health”, fritt översatt: Lev lite, bryta regler kommer inte att göra dig sjuk. Hon menar att det är omöjligt att ha perfekt hälsa ändå, och att det inte är meningen att vi ska leva för evigt väl? Hon berättar att problemet

7. Ta tid för meditation 

Att hitta en lugn plats inombord kan verkligen hjälpa mot oro – till och med bilder på hjärnaktivitet visar att det finns ett samband. En studie från 2013 visar att meditation inte bara hjälper till att sänka ångestnivåer, utan också hade mätbar effekt på olika delar i hjärnan som kontrollerar känslor, tankar och just oro.

8. Upp och hoppa

Har du testat allt, gillar inte meditation, skrivit upp oro men tänker ändå på problem, då kan du alltid testa att motionera. Träna helt enkelt. Ett så effektivt sätt att minska oro och stress som att röra på sig får man leta efter. Det påverkar våra halter av lycko-kemikalier i hjärnan och minskar effekten av stresshormoner. Studier visar också att de som rörde på sig visade lägre nivåer av stress än gruppen som låg kvar i soffan. Andra studier visar att motion har samma effekt på hjärnan som meditation, där motion på lång sikt faktiskt verkar fungera bättre.

Lycka till!

 

Du kommer också vilja läsa: 

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

28 saker vi lärt oss genom att kolla på film och tv-serier