Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mat som ger dig platt mage

Är din mage svullen och uppblåst? Testa en LCHF-detox som gör din mage lugn och platt på bara 5 dagar.På sikt tappar du även centimetrar.

Det finns många olika anledningar till att magen känns gasig och uppblåst. Svara på ett par frågor och ta reda på om du gör något av de klassiska misstagen.

Är du laktos-känslig?

Om du saknar enzymet laktas som bryter ner sockerarten laktos, som finns i mjölkprodukter, kan din mage reagera. Tillståndet är relativt vanligt, studier visar att upp till 25 procent av den svenska befolkningen är överkänslig mot laktos. Testa att utesluta mjölkprodukter i en vecka och se om dina symtom förbättras!

Äter du för hälsosamt?

Det är vanligt att få rekommendationen att äta mer fiber för att lugna magen, som frukostflingor med råg till exempel. Men det kan vara svårsmält och ge motsatt effekt. Det samma gäller frukt, grönsaker och bönor eftersom de ofta innehåller socker.

Dricker du tillräckligt?

Två liter vatten om dagen hjälper kroppen att rensa bort salt, som kan göra att din mage känns svullen. Men dricker du för mycket kan viktiga mineraler sköljas ur kroppen.

Gillar du mat som ger gaser?

Undvik att äta frukt efter middagen. När fruktsockret blandas med stärkelsen i maten kan matsmältningen kännas obehaglig. Hoppa även över snabba kolhydrater som vitt bröd, ris eller pasta, vilka kan göra magen uppblåst.

Behöver du en kolhydrat-detox?

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. En stor fördel med LCHF-kost är att den inte innehåller mjöl och då försvinner fullkornsprodukterna som kan göra din mage uppblåst.

Frukost

Ostomelett med svamp och tomat

Att börja dagen med en omelett gör underverk för din kropp. Du håller dig mätt under hela förmiddagen och undviker sockerdippar.

Du behöver:

2 ägg

2 msk vatten

0,5 dl riven ost

En nypa salt

10 g smör

1 dl skivad svamp

8 små tomater

Gör så här:Vispa ihop ägg, vatten, riven ost och salt till en jämngul smet. Stek svampen gyllenbrun i smör och lägg åt sidan. Slå över äggsmeten i pannan, rör om, sänk temperaturen till hälften. När äggen stelnat, skiva tomaterna och lägg, tillsammans med svampen, ovanpå omeletten. Vik den ena halvan över den andra och lägg upp på en tallrik.

Lunch

Quinoasallad med räkor och krasse-röra

Den här matiga salladen är lika god som nyttig. Byt ut räkorna mot rökt, fet fisk som makrill eller sik om du inte tycker om skaldjur.

Du behöver:

0,5 dl röd quinoa

1 dl krossade tomater

0,5 dl vatten

Salt och peppar

1 paprika

0,5 tomat

1 dl skalade räkor

1 ask krasse

1 dl philadelphiaost

Gör så här:Skölj quinoan och koka den i tomatkross, vatten och kryddor enligt förpackningen. Låt svalna. Strimla paprikan och tomaten, häll av räkorna. Klipp krassen och mixa med färskost, salt och peppar. Fördela quinoa över en tallrik och strö över paprika och tomat. Toppa med räkor och krasseröran.

Tips!

Blanda mynta i salladen eller drick pepparmyntste. Mentolen hjälper till att lugna magen. Och välj gin & tonic i baren! Vin och öl innehåller jäst som kan vara svårsmält.

Kycklingsalladmed bacon och sardelldressing

En sallad med mycket protein och massor av smak tack vare bacon och den fräscha dressingen.

Du behöver:

2 dl kokta grönsaker (vi valde socker-ärtor och sparris)

Salladsblad, valfri sort

1 paket bacon

100 g grillad eller stekt kyckling

2 sardeller

1 tsk kapris

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

2 msk vatten

2 msk olivolja

Svartpeppar

Gör så här:Fördela grönsakerna över en stor tallrik. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Fördela kycklingen på grönsakerna och bryt över baconet. Mixa alla ingredienser till dressingen och ringla den över salladen.

Middag

Grillad tonfiskmed smörslungad spenat

Tonfisk är rik på protein och omega 3 vilket gör den till en perfekt middag. Med den järnrika spenaten till får du kroppen att jubla.

Du behöver:

100 g färsk tonfisk

1 msk olivolja

1 msk sesamfrön

1 tsk chiliflakes

Salt och peppar

1 schalottenlök

10 g smör

1 påse (200 g) färsk spenat

Gör så här:Pensla tonfisken med lite olja och vänd den i sesamfrön och chiliflakes. Salta, peppra och stek den i het stekpanna 1–2 min på varje sida. Hacka löken till spenaten. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med en kort stund. Salta och peppra. Lägg upp allt fint på tallrik.

Halstrad laxmed brynt smör samt broccoli- och avokadosallad

Salmalax är lite dyrare men dubbelt så god och så fräsch att du kan äta den rå. Halstra och servera med sallad.

Du behöver:

200 g salmalax

1 msk seafood & fish-krydda

10 g smör

Ett halvt huvud kokt broccoli

1 avokado

1 litet knippe bladpersilja

0,25 citron (saften)

2 msk jungfruolivolja

Salt och peppar

20 g smör

Gör så här: Krydda laxen, smält smöret i en stekpanna och halstra laxen hastigt på båda sidor. Skiva broccoli och avokado och fördela på en tallrik, strimla persiljan och strö över. Toppa med laxen. Smält smör i en kastrull tills det blir ljust gyllenbrunt. Pressa över citron, strö över flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen över. Skeda över det brynta smöret och njut!