Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Linda, 33, fick barn med IVF: ”Jag skulle ju bli med barn på första försöket ...”

Trots att Linda bara var 31 fick hon kämpa för att bli gravid. Att det skulle ta tid hade hon inte räknat med. 

På det fjärde försöket med IVF lyckades de äntligen. Men då inträdde istället en oro för att något skulle gå fel...
På det fjärde försöket med IVF lyckades de äntligen. Men då inträdde istället en oro för att något skulle gå fel... Foto: THERESIA KÖLIN

När Linda och Erik hade varit ett par i ett års tid så började de prata om barn. Om de ville försöka få – och i sådana fall när. Då var paret på en jorden runt-resa tillsammans och de kom överens om att egna barn var något de både önskade få i sina liv.

– I maj 2017 började vi försöka, perfekt tajming för att kiddot skulle födas i början av 2018. Så jag planerade mitt liv utifrån det, berättar Linda.

Hon tänkte att graviditet var något hon kunde ”styra upp” och få till när tidpunkten för en ny familjemedlem ­kändes rätt. Hon hade ju koll på menscykeln, stabil partner och var med Stockholmsmått mätt inte särskilt gammal för att försöka bli mamma för första gången. 

Linda Vismer

Ålder: 33. 

Familj: Maken Erik, 33, och sonen Elton, drygt 4 månader. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Arbetar med strategifrågor. 

Förutsättningarna för att lyckas efter ett par försök fanns där, som hon såg det. 

De var båda 31 år gamla när de började försöka att bli föräldrar.  

– Jag tänkte att jag skulle bli med barn vid första försöket men kunde sträcka mig till tre …, säger Linda. 

Naturen ville annorlunda. Det skulle ta flera år. 

Linda skriver öppet om kampen för att bli med barn i sin blogg Resamed­vetet.se. Om sänghäng och sex enligt konstens alla regler i försök att äntligen bli med bebis. 

– För den som kämpar med att bli gravid är det mycket man ska förhålla sig till. Hur ofta man ska ha sex, ska man supermaxa möjligheten att bli gravid genom att ligga tre gånger per dag i fem dagar under ägglossningen eller ligga när man får feeling, och hoppas på att lyckas. Och hur ska man göra om man tycker olika?

Något barn blev det inte, trots alla försök. När det till slut gått ett år av barnlöshet kunde de äntligen kontakta en fertilitetsklinik och få hjälp. 

En fertilitetsutredning visade att Erik hade färre spermier än normalt

– Jag trodde att en provrörsbefruktning skulle fungera direkt. Nära vänner hade lyckats på det sättet och jag tänkte att ”då får man till det”. Jag var naiv och inte så insatt i ämnet, berättar Linda som säger att hon numera är mer ödmjuk inför vad hon kallar ett lotteri.  

Sonen Elton kvittrar lite i bakgrunden medan mamma och pappa pratar. Både Linda och Erik visste att de ville ha barn, men har inte haft bråttom. De tänkte att de hade tiden på sin sida. 

– Jag har inte känt av någon biologisk klocka att nu är det dags eller känt av någon stress. Det finns ju flera sätt att få barn om man inte kan få biologiska, som att adoptera eller vara fosterfamilj, säger Linda.

Linda och Erik vill uppmana andra att våga prata om när det inte funkar.
Linda och Erik vill uppmana andra att våga prata om när det inte funkar. Foto: THERESIA KÖLIN

Den värsta stressen var ovissheten om det skulle gå snart, senare eller inte alls att bli gravid. Hon ville veta om hon kunde få barn för att komma vidare ifall det inte skulle bli så. 

För Erik har barn inte varit lika självklart och påfrestningarna inte lika stora även om även han längtade och såg fram emot att bli pappa. 

– Jag funderade på hur mycket vi skulle ligga och hur stor del av livet som skulle anpassas för att kunna ta vara på varje chans som en ägglossning innebär. När man försöker bli gravid så spelar varje ägglossning roll och då ville jag inte sumpa de chanserna genom att boka resor eller jobba på distans. Men det går heller inte att leva sitt liv med att ständigt vara hemma och redo att ligga. Då blir man också knäpp, säger Linda. 

Linda sänder en tacksam tanke till kloka vänner som sa att det viktigaste var hennes och Eriks relation, för det slet lite på förhållandet ibland att försöka bli gravida, erkänner hon. 

– Många beskriver det som produktionssex, men där var vi inte, utan frågade oss om vi skulle ta en paus eller skynda på att försöka bli gravida, fortsätter Linda. 

Erik instämmer i att det ibland var en utmaning. Medan han mer tänkte att det blir när det blir så blev Linda besviken när det inte blev något barn. 

”Jag är van vid att ha makt över mitt eget liv”

Linda pratar om en biologisk olikhet. Att det är jobbigare för en kvinna med en ständig oro för blod i trosan när man hoppats på något helt annat. 

– En fertilitetsutredning visade att jag hade lite färre spermier än normalt, säger Erik. 

De tror att det kan vara en bidragande orsak till att det tog lång tid att bli gravida, men det var något mer som inte stod rätt till eftersom flera embryon sattes in utan att lyckas.

På det fjärde försöket med IVF lyckades de äntligen. Nu inträdde istället en oro för att något skulle gå fel. 

– Saker kan ju hända även under en graviditet. Vi var svin­glada förstås, men det var ingen eufori. Vi var lite naggade i kanten med tanke på alla misslyckade försök att bli gravida, säger Erik.  

Linda tycker att hon utvecklats som person genom detta och byggt starkare band till Erik: 

– Jag har inte upplevt så många motgångar i livet, utan är van vid att ha makt över mitt eget liv. När jag vill springa Tjejmilen på en viss tid så fixar jag det. Jag insåg att jag inte kunde ha den makt och kontroll över en graviditet som jag haft inom andra områden i mitt liv, säger hon. 

– Och jag och Erik har varit tvungna att prata om existentiella frågor, som vad som är viktigt i livet. Vi har byggt upp en förmåga att visa att vi finns för varandra. 

Erik instämmer i att de samlat på sig mer empati för varandra och att se sin partners perspektiv. Tänka att ”det här behöver du och det här behöver jag”. 

Båda tycker att ofrivillig barnlöshet är något vi behöver prata mer om. 

– Jag skrev på sociala medier att ”nu har vi blivit gravida och den här metoden krävdes”. Många i mitt nätverk sa att ”vi fick också barn med IVF”. NU inser jag att IVF är en vanligare väg att få barn än jag trott. Många andra har gjort det. Det är också en del av att planera sin fertilitet, säger Erik.

Linda lyfter fram vikten av att prata igenom om man vill ha barn eller inte, som ett sätt att planera fertiliteten. 

– Och inte minst: vad man ska göra om det inte blir något. 

Kvinnoläkaren: ”Sök hjälp om du är orolig”

Susanna Ericsson, läkare inom akut gynekologi och förlossning, rekommenderar den som är orolig för sin fertilitet att träffa en gynekolog för att reda ut om allt fungerar som det ska. Att bara ta ett hormonprov för att kolla sitt ”ägg­lager” ger däremot inte ett tillräckligt svar. Frågan om fertilitet är mer komplex än så, menar hon. 

Hur kan jag som kvinna veta att det börjar bli ont om tid? 

– Om du som kvinna – oavsett ålder – ställer dig frågan ”är det ont om tid?” så kan du göra ett rutinbesök hos din gynekolog för att få en bedömning för dig personligen. Om din gynekolog blir orolig för dina möjligheter till att bli gravid så kan hen hänvisa dig vidare till en fertilitetsläkare för vidare utredning, behandling och hjälp.

Susanna Ericsson tycker att man främst ska gå vägen via sin ”vanliga” gynekolog inom den offentliga vården, eftersom det finns flera undersökningar som görs innan man mäter hormoner. 

Bör kvinnor kolla sitt ägglager och äggens kvalitet, som en del privata kliniker erbjuder?

– Ett hormonprov för att ”kolla sitt ägglager” är långt ifrån konklusivt – det vill säga svaret på provtagningen betyder inte så mycket för möjligheterna att bli gravid och få barn. 

Det finns många andra faktorer som spelar in, förklarar Susanna, och berättar att man även sett i studier att en del kvinnor med låga värden inte har några problem att bli gravida. Samt att det omvända också är sant – om man får ett högt värde kanske man blir invaggad i ett ”falskt lugn” och att det sedan visar sig vara mycket svårt att bli gravid naturligt.

Susanna Ericsson vill även lyfta fram att män har ett ansvar. 

– Det är ett stort fokus på kvinnor. Men även män behöver ta ansvar för fertiliteten och till exempel inte röka, som ger färre spermier som simmar långsammare. Och alkohol kan orsaka impotens. 

LÄS MER:

Kämpade fem år för att bli gravida – ”Sista gången brast det för mig”
Hannah: ”Min vän bar och födde mitt barn” (så funkar surrogatmödraskap)
Emily, 39: Jag frös in mina ägg när jag blev singel
My fick sin lillasysters ägg – så funkar äggdonation