Solskyddsfaktor, parabener, spf, UVA och UVB. Hur väljer man rätt solskyddskräm? Här är amelias guide till hur du njuter av solen och blir vackert solbrun, utan att skada huden.

 

Fem smarta solregler ☀️

  1. Var försiktig! Smörj in dig ordentligt en halvtimme innan du ska sola.
  2. Sola sakta! Börja med hög solskyddsfaktor, byt till lägre först när du fått färg.
  3. Smörj dubbelt! Ta dubbelt så mycket kräm, dubbelt så ofta.
  4. Klä på dig! Tunn tunika och solhatt ger bra skydd.
  5. Ta långlunch! Sitt i skuggan mellan klockan 11 och 14.

S

ol är härligt, men du blir inte brunare av att sola utan solkräm. Tvärtom. Du får brännskador även om de inte märks genast. Huden har långt minne – om några år kommer du att se dagens solskador som rynkor och pigmentfläckar. För att vara på den säkra sidan behöver du vara flitig med solkrämen. Välj hög spf-faktor innan du fått skyddande färg. Därefter kan du övergå till lägre spf, men du bör aldrig vara utan solskydd.

Vad är det som strålar?

Solskyddskrämer innehåller filter som absorberar skadlig solstrålning och gör att du kan vistas i solen längre utan att bli bränd. Solstrålningen består av bl a UVA- och UVB-strålar. UVA tränger långt ner i huden, gör dig brun men gör även att huden åldras betydligt snabbare. UVB gör dig röd, och rodnaden visar att huden fått en brännskada. Därför är det viktigt att din solkräm skyddar mot båda typerna av strålning.

Förbered huden

Om du vill vårda din hud extra väl (eller är solkänslig) kan du pröva kosttillskott, t ex Imedeen Tan Optimizer, som aktiverar hudens eget solskydd. Det tar lite längre tid att bli brun, men du blir brunare än vanligt och färgen varar extra länge. Samdigt får huden en jämn fuktbalans som också bidrar till att solbrännan blir jämn och fin.

Smörj ordentligt
För ett bra skydd måste du smörja in dig ordentligt, och i god tid innan du går ut i solen. När man mäter spf-faktor i en kräm används stora mängder av kräm. För att få samma skydd som förpackningen anger måste du därför vara generös. Räkna med 1/3 dl solkräm till hela kroppen! Dessutom bör du smörja in mer kräm varje timme, eftersom effekten mattas av. Om du badat behöver du också, så fort du har torkat dig, applicera mer.

Så solar du säkert

Är det ok att sola utan solskydd?

Svar
: Du ska alltid använda solskydd! Dina celler påverkas också av solstrålarna som gör att din hud åldras i förtid. Melanin ger bra skydd, men inte tillräckligt. Huden är ”långsint”, så satsa på spf 10–15. Då slipper du få läderhud när du blir äldre.

Min känsliga hud blir röd och kliar så fort jag är i solen. Vilket solskydd ska jag välja?

Svar: Huden försöker säga dig något: håll dig i skuggan! Vägrar du? Då ska du ha solkräm med spf 50  och äta solskyddande kosttillskott. t ex Imedeen Tan Optimizer som gör att melanincellerna blir fler och mer aktiva. Då blir du inte lika röd, och det blir lättare att få färg. Slösa med solkrämen och använd brun-utan-sol för att få fräsch färg.

Hälp, jag har fått en mörk fläck, som en mustasch på överläppen, och fler fläckar i pannan. Vad beror det på, kommer fläckarna att försvinna med solbrännan?

Svar: Du har drabbats av melasma, eller solfläckar. Pigmenten har helt enkelt blivit överaktiva och bildar mörka öar i huden. Det händer allt oftare, vi solar för oförsiktigt. Låt en erfaren hudteraperut göra en bedömning, det finns behandlingar som kan ge bra resultat – men de kostar. Nu kommer det också en hel del blekande krämer som fungerar bra på många fläckar (men inte på alla). Men först och främst: fram med solskyddskrämerna. Hög spf, varje dag!

LÄS OCKSÅ: Så får du bort pigmentfläckar

Jag blir brun över hela kroppen, men inte på benen. Vad kan jag göra?

Svar: Pröva ”strumpbyxa på pumpflaska”, en tålig brunkräm för benen som ger fin färg – och som går bort med tvål och vatten.

Brun utan solkrämer gör att jag får pormaskar. Blir det bättre med ett dyrare märke?


Svar
: Det är knappast priset som avgör. Ämnet i bus-produkterna reagerar med det yttersta lagret hudceller och gör dem bruna. Om sebumet i porerna oxiderat blir intrycket en mörkare prick. Exfoliera ansiktet regelbundet så håller du porerna rena och bus-­fägen blir jämn och fin. Men överdriv inte, använd en mild produkt två gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test – amelia testar brun utan sol (bus)

Är det verkligen nödvändigt med så hög solskyddsfaktor, min mormor körde ju med kokosolja? Med sol på huden bildas ju viktiga vitaminer.


Svar
: Ja, det är nödvändigt med hög spf (mormor är knappast rynkfri om hon solat så oförsiktigt). Forskarna vet att solen är största orsaken till för tidigt åldrande – titta bara på hur dekolletaget ser ut på en soldyrkare i 40-årsåldern. Sol är bra, men 20 minuters dagsljus ger dagens vitaminbehov. Med solkräm blir du brun, det tar bara lite längre tid. Den tiden ägnar huden åt att bygga upp melaninet (som ger den bruna färgen) som skyddar cellerna från att brytas ner av solstrålarna. Sola med förstånd så slipper du solskador, och blir inte rynkig i förtid. Smörj noga – glöm inte nacke, händer och urringningen – där är huden tunn och blir snabbt rynkig.

Vad gör man för att slippa flaga?

Svar
: Använd en återfuktande efter-sol-produkt. Sprejflaska är praktiskt, och du slipper smörja på öm hud. Glöm inte din vanliga bodylotion – huden är extra törstig på sommaren eftersom sol och bad torkar ut.

Varför blir jag alltid så illröd i solen?


Svar
: När huden rodnar har den redan fått en solskada. In i skuggan, på med en svalkade sprej så huden får återhämta sig. Slarva inte med solskyddet! Om du väljer hög spf kommer du att bli brun och slipper vara kräftröd.

Näsan blänker alltid när det är varmt, törs jag ha puder i solen?

Svar
: Avstå från kostmetika när du solar – om du inte väljer produkter som faktiskt är avsedda för att sola med.


Res med amelia!

Följ med på weekendresa till Kroatien med amelia och Sabina Dufberg i september!

Res med amelia till Koratien

NUVARANDE Sola säkert – så blir du vackert solbrun utan att bränna dig!
NÄSTA amelias stora guide till norra Italien – de okända pärlorna