Längsta månförmörkelsen på 100 år — här kan du se den

På fredag gör vi oss redo för en magisk julinatt då den längsta månförmörkelsen på 100 år kommer inträffa — här ser du månförmörkelsen bäst!

På fredag den 27 juli inträffar det här seklets längsta månförmörkelse. För de flesta stjärntecken blir det höjdpunkten för sommarens horoskop och Amelias horoskop-bloggare Helena har förutsett hur det påverkar din vecka här. Ta reda på var du upplever månens mest magiska julinatt nedan.

Så lång är månförmörkelsen

Månförmörkelsen är den absolut längsta och totala förmörkelsen som skett på 100 år och kommer ske i en timme och 43 minuter under fredagskvällen. Den kommer synas i hela Europa, Afrika och större delarna av Australien och Asien.

Vad är en månförmörkelse?

Månförmörkelse är när solen lyser mot jorden och jorden skuggar hela månen. Ibland inträffar detta så snabbt att vi inte ser det, men - som nu på fredag - tar det lite längre tid. Månförmörkelse kan bara ske bara när det är fullmåne, då månen är som bäst upplyst av solen. Att det inte sker varje gång det är fullmåne beror på att månens omloppsbana runt solen lutar lite jämfört med jordens.

Läs också: Kärlekshoroskopet 10 juli till 6 augusti

Här ser du månförmörkelsen bäst

Månförmörkelsen kommer äga rum då månen ligger i sydost och går upp över horisonten som ses från det sydligaste Sverige. Detta kommer ske klockan kvart över nio i Malmö, berättar Populär Astronomi och uppmanar alla intresserade att vara beredda att vara vakna sent på fredagkvällen. Man ska åka söderut för att se månförmörkelsen som bäst då månen är som högst på himlen där medan den i norr ligger lågt på himlen. Populär Astronomi tröstar norrlänningarna som inte orkar åka söderut med en solförmörkelse som kommer ske (och synas bäst i norr) den 11 augusti.

Finalen sker när jordens skugga lämnar månen vilket kommer vara klockan halv två på natten. Månen kommer vara helt i förmörkelse (och som häftigast) mellan halv tio och kvart över elva. Jorden skuggar månen rakt framifrån klockan tjugo över tio.

Månförmörkelsen blir som mest dramatisk mot en mörkare natthimmel. Därför ses förmörkelsen ännu bättre utomlands såsom i stora delar av Afrika, Asien och Australien. Exakta datum och tider för det hittar du här.

Så upptäcker du månförmörkelsen

Redan när månen går upp över horisonten är den förmörkad och kan vara svår att upptäcka, men i den ljusa sommarnatten kan man urskilja en “blodmåne”, alltså en siluett med rödaktig färg som skapas av solljuset som sipprar fram bakom jorden och når månen för en stund.

Månen börjar synas i ena kanten klockan kvart över elva och lämnar jordens kärnskugga tjugo över ett. När klockan nått halv två är all skugga från jorden borta och månen syns som vanligt.

Nästa månförmörkelse sker tidig morgon den 21 januari 2019, så bor du söderut — passa på och njut av detta fenomen!

Läs också: Årshoroskopet: 2018 alla stjärntecken