Det finns hjälp att få mot gravidillamående tipsar läkaren!
Det finns hjälp att få mot gravidillamående tipsar läkaren! Foto: Shutterstock

"Jag är illamående av graviditeten, vad kan jag göra?" Läkaren svarar

Vad kan man göra om man blir illamående under sin graviditet? Vår läsare är gravid i fjärde månaden och får tips och råd från kvinnoläkaren Susanna Ericsson.

Fråga: Jag är gravid i fjärde månaden och mår så fruktansvärt illa. Min barnmorska säger att det går över när som helst, men det har bara blivit värre. Jag har knappt gått upp i vikt, för jag kräks varje dag. Jag känner mig dödssjuk varje morgon och får knappt i mig någon frukost. En dag svimmade jag i lunchrummet på jobbet. Jag måste gå av bussen flera gånger på vägen hem, annars kräks jag. Finns det något som hjälper? /Desperat gravid, 32

 

Läkaren svarar: Det finns mediciner för gravid-illamående

Ska du verkligen jobba just nu, med dina kräkningar, din yrsel och dina svårigheter att få i dig mat?

De flesta brukar må bättre halvvägs in i graviditeten, men det finns också de som har det tufft hela vägen. Kontakta din barnmorska igen för att få en läkartid. Dels för att prata om eventuell sjukskrivning, dels för att utesluta att det är något annat än graviditeten du mår illa av. Läkaren undersöker dig och tar sedan ställning till vilka mediciner som kan hjälpa.

Det finns läkemedel mot gravidillamående, som TrioBe som är B-vitamin och folsyra. Om man kräks så mycket som du gör så kan även syrahämmande mediciner som Losec hjälpa.

Du skriver att du knappt får i dig frukost. Hur är det med övriga måltider? Som gravid ska man alltid uppsöka akutsjukvård om man inte får i sig mat och dryck. Du kan behöva dropp och hjälp med salt- och näringsbalansen. Efter att ha kräkts mycket kan man lida brist på vitaminer och mineraler, och vara uttorkad.

Den allvarligaste formen av graviditetsillamående kallas hyperemesis gravidarum. Den som drabbas behöver oftast vara inlagd på sjukhus en period och få mycket stöd, eftersom det är oerhört påfrestande. Jag hoppas att andra halvan av din graviditet blir en bättre upplevelse.

Jag vill också lugna dig med att man i studier sett att foster inte skadas eller far illa av att mamman inte går upp så mycket i vikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!