Kvinnor saknar inte humor — de är bara långsammare

Män säger ofta att kvinnor saknar humor. Men det stämmer inte. Enligt en forskningsstudie från Stanforduniversitetet tar det lite längre tid för kvinnor att förstå skämt, men å andra sidan så har de roligare när poletten väl trillar ner.

Ett klassiskt blondinskämt är att en blondin skrattar tre gånger åt ett skämt. Första gången när hon hör det, andra gången när hon får det förklarat och tredje gången när hon förstår det.

Men det är nu bevisat att det tar lite längre tid för kvinnor att tillgodogöra sig humor. Åtminstone om man ska tro Stanforduniversitets institution för psykiatri och beteendevetenskap.

Där har man genomfört en studie där man låtit kvinnor och män titta på tecknade serier medan deras hjärnor varit uppkopplade till sofistikerade mätinstrument. Sedan har man låtit testpersonerna betygsätta filmerna och matchat mätresultaten mot vad mätinstrumenten visade.

Man mätte också hur lång tid det tog för personerna att förstå punch-linen, skämtens kulmen.

Undersökningen visade till teamets stora förvåning att det tog lite längre tid för kvinnor att reagera på skämten, men att de å andra sidan verkade uppskatta skämten mer, när de väl förstått.

Professor Alan Reiss, som var ansvarig för forskningprojektet har nu dragit slutsatsen att skillnaden är att kvinnor använder en större del av sin analytiska förmåga när de uppfattar skämt. De verkar helt enkelt inte ha lika stora förväntningar på att skämt ska vara roliga som män har. När skämtet sedan väl visar sig vara roligt, så uppskattar kvinnor skämten längre. De blir glatt överraskade helt enkelt.

Det tycks också vara så att kvinnor är snabbare än män på att avgöra om ett skämt INTE är roligt.

Tror du att forskarna vid Stanford har rätt?

Har kvinnor och män olika humor?

Ställer kvinnor högre krav på vad som är roligt än män?

Diskutera i Damrummet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!