Kvinnlig impotens kan bero på allt från stress till hormonella störningar.
Kvinnlig impotens kan bero på allt från stress till hormonella störningar. Foto: Shutterstock

Kvinnlig impotens

Det är inte bara män som kan drabbas av impotens. Här svarar doktorn på frågor kring kvinnlig impotens.

Vad är kvinnlig impotens?

Svar: Ordet impotens kan användas för kvinnor som inte har lust eller inte får orgasm, men kvinnor kan också drabbas av medicinsk impotens. Kvinnor kan precis som män få en minskad blodförsörjning till klitoris, som ju är kvinnans motsvarighet till penis. Slemhinnorna blir torra och mjukdelarna sväller inte.

Vem drabbas?

Svar: Det kan vara fruktansvärda ingrepp som könsstympning eller med vardagliga orsaker, som stress och hormonella störningar. Det finns inte mycket forskning på området.

Vad kan man göra åt impotens?

Svar: De mediciner som finns på marknaden mot impotens fungerar på kvinnor också. Till exempel Viagra, som stimulerar och framförallt blockerar det så kallade venerösa återflödet till könsorganet.

Är minskad lust och impotens samma sak?

Svar: Nej, det hänger nödvändigtvis inte samman. Den sexuella lusten är en komplicerad mekanism där spärrar för att frigöra sexuell lust utgör det helt dominerande hindret för människor att få ett tillfredställande sexualliv.

Ökar lusten av impotensmediciner?

Svar: Nej. lusten till sexuellt samliv ökar inte. För att lusten ska komma tillbaka krävs mycket annat. Bland annat bra kommunikation, lugn och ro och en vilja att låta sex ta plats i livet.

Vad kan impotensen orsakas av?

Svar: Vissa mediciner kan ge den biverkningen. I övrigt kan kvinnor bli impotenta av sociala problem, svårigheter i relationen eller för mycket stress. Vissa sjukdomar kan också orsaka impotens. Bäst är att prata med en gynekolog eller husläkare om saken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!