Foto: Copyright (c) Johner Bildbyra AB

Släpp din matångest!

Matexperter och middags-snobbar är vår tids präster. Om 60-talet stod för sexuell frigörelse kan väl 2010-talet stå för frigörelse från tvånget att laga spännande mat – varenda dag, skriver matdebattören Karin Ahlborg.
Foto: AFTONBLADET

Nu har jag planerat hela veckans middagar. På måndag blir det kalops.

Jag får laga den på söndag kväll efter den hemgjorda sushin, som kan bli lite knepig att hinna med efter fotbollscupen, men om jag skiter i långfilmen på lördagkväll så kan jag förbereda lite när vi ätit den spännande afrikanska grytan som jag lagar färdig på fredagkväll efter en hastig visit i tv-soffan och två nävar chips – det är ju fredagsmys, för helvete! – fast jag är proppmätt på den hemlagade pizzan som jag gör degen till på torsdagkväll eftersom den enligt Paolo Roberto ska jäsa långsamt i kylskåp i ett dygn och därmed missar jag skolkonserten fast jag kliver upp klockan 04.00 för att hinna baka karlsbaderbullar till fikat efteråt trots att jag inte kommer i säng förrän tolv sedan jag pysslat ihop kåldolmar som jag fryser in eftersom jag tycker att det är skitviktigt att vi bevarar den svenska husmanskosten även om det blir lite jobbigt efter att ha meckat ihop egna dumplings som ju blir urgoda och nyttiga med den kycklingbuljong jag kokar på tisdag kväll sedan jag lagat en egen fiskbuljong som grund till bouillabaissen som verkligen blir utsökt fast barnen tycker att den hemlagade saffransaiolin är för ”stark” och jag börjar gråta för vad är det för mening egentligen med att man anstränger sig för att laga god och varierad och nyttig mat när snorungarna bara grumsar?

Är det där verkligen du? Som hukar under matsnobbarnas, näringsexperternas och dietsekteristernas vinande piska?

 Om du inte verkligen njuter av att gå på knäna på grund av den förbaskade matlagningen och ångesten över att det blir pannkaka med ungarnas hälsa, så tycker jag att du rätar på ryggen nu.

 Ta ett djupt andetag och greppa närmaste falukorv. Koka makaroner. Servera med ketchup. Avsluta med en tallrik – färdiggjord! – nyponsoppa.

 Det finns nämligen inget knasigt med en falukorv. Den innehåller fläskkött, nötkött, vatten, lök, kryddor, nitritsalt och askorbinsyra.

 Makaroner dök upp på svenska matbord på 1700-talet och tillverkas av vetemjöl och vatten. Ketchup innehåller sex gånger så mycket nyttigheter som rå tomat och nyponsoppa är både go och proppad med vitaminer och antioxidanter.

 Och du har serverat ditt barn en utomordentlig måltid som bara en fullfjädrad matfascist skulle kunna peta i.

 Det är dags att rycka tillbaks makten över maten från alla som inte nödvändigtvis vill dig, men sig själva, väl.

 Livsmedelsverket är som den oroligaste morsa som ängsligt förmanar dig att bli lite duktigare att äta – fast vi i Sverige redan käkar bra. Vi lider som nation inte av vare sig närings-, vitamin- eller mineralbrist.

 Livsmedelsindustrin är inte välvilligare än någon annan industri utan vill tjäna pengar.

 Dietister, nutritionister och näringsexperter av självutnämnda slag rättfärdigar sin egen existens genom att tala om att du gör fel så att de kan säga hur du gör rätt – och få betalt för det.

 Matsnobbarna ... Ja, de vill väl helt enkelt trycka ner dig i skorna för att själva framstå som lite bättre, inte mycket annorlunda än mobbarna i skolan.

 Skit i dem!

 Mat är inte konstigare än sex. Alla vet hur man gör.

 Eftersom det blir tradigt att upprepa samma sak hela tiden så blir det per automatik variation.

 Ena dagen på ena sättet och den andra på ett annat. Lite ditt och lite datt så brukar alla bli nöjda. Det betyder inte att de flesta har en repertoar på 50 varianter, för då blir det bara jobbigt.

 Och alla gillar inte allt, särskilt inte i början.

 Det får man respektera och det är ingenting att skryta med på jobbet vare sig att maken äntligen förstått somliga finesser eller att lilla Olle minsann äter grönmögelost med förtjusning. (I en ålder då jord och kattsand är lika smakligt...)

 Om 60-talet stod för sexuell frigörelse när vi blev av med tabun och skam så kan väl 2010-talet stå för matfrigörelse? ?

Har du ångest över matlagningen?

Matlust på ett kick!

Snabbis på 3 minuter:

 Tärna falukorv, stek tills den får lite färg, häll över en burk vita bönor i tomatsås. Klart! Servera som det är eller med rostat bröd á la engelsk frukost.

 Ooops på 5 minuter:

 Bryn bacontärningar, tillsätt överbliven pasta i vilken form som helst och låt den gärna få lite stekyta. Spruta över lite ketchup, häll på en skvätt grädde och en smula riven ost. Krydda med grovmalen svartpeppar. Mums!

 Helt okej på 8 minuter:

 Mikra en dryg handfull småpotatisar med någon matsked vatten i åtta minuter, stek upp djupfrysta köttbullar. Värm en tetra gräddsås. Servera med lingonsylt.

 Wow! på 10 minuter:

 Skala och dela potatisar i småbitar. Ansa och skölj lika mycket purjolök, dela i centimeterstora bitar. Koka i ungefär 8 minuter. Sila av kokvattnet och mixa grönsakerna. Späd med kokvatten och grädde till lagom soppkonsistens. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!