En chokladkaka om dagen kan minska risken för stroke

Tycker du om choklad kommer här riktigt goda nyheter – enligt en stor engelsk studie kan du nämligen minska risken att drabbas av stroke genom att äta motsvarande en liten chokladkaka om dagen.

Sveriges Radio rapporterar idag om en storbefolkningsstudiebaserad på ett register, i vilket över 20 000 britter uppgett sina hälso- och matvanor. Efter att ha observerat deltagarnas chokladkonsumtion under tolv års tid har forskare nu kommit fram till att de som äter mycket choklad, cirka 100 gram om dagen, löper 25 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Enligt Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi, är studien grundligt genomförd och baserad på ett stort material, men han menar ändå att den inte ska tas som en absolut sanning:

– Mankan dra helt fel slutsatser. Man kan till exempel tänka sig att de som äter en hälsosam kost lever hälsosammare på en massa andra sätt också, och att det är det som är den bakomliggande orsaken till en lägre risk, säger han till Sveriges Radio.

Han säger också att fler studier av chokladens orsak och verkan skulle behövas för att vara helt säker på dess nyttiga hälsoeffekter:

– Studien visar på indikationer att choklad skulle vara nyttigt. Men för att vara riktigt säkra skulle man behöva göra en behandlingsstudie där man lottar folk mellan aktiv behandling och placebobehandling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!