Babymorötter är fejk – här är sanningen bakom dem

Babymorötter passar utmärkt som snacks och mellanmål, men visst har du också funderat över hur de kan vara så perfekta i form och storlek? Nu har det visat sig att de är fejk – och framställs av krokiga och missfärgade morötter.

Har du också funderat över hur babymorötter kan vara så perfekta i formen? Nu finns svaret – de är fejk.

Foto: iStock

Babymorötter framställs i själva verket på konstgjord väg av morötter som inte är fina nog att sälja i matbutikerna. De krokiga eller lite missfärgade morötterna slipas ned i mindre bitar, formas till perfekt rundade stavar och paketeras sedan i påsar.

 Läs också: Här hittar du vårens trendigaste sallader

I själva verket är det ett genialt säljknep, som introducerades av den kaliforniske morotsbonden Mike Yurosek 1986, i ett försök att sälja fler morötter då många från hans skörd var för fula för att frakta till matbutikerna.

På 1980-talet ville mataffärerna bara sälja de finaste morötterna, och uppmuntrade istället bönderna att göra juice eller djurmat av de överblivna, skriver Huffington Post. Eftersom efterfrågan inte var tillräckligt stor slängdes istället stora mängder morötter, trots att de var fullt ätliga.

Foto: iStock

Läs också:  5 oväntade och nyttiga sätt att använda gryner!

I ett försök att undvika svinn testade Mike Yurosek att slänga ned de ratade morötterna i en maskin som skar dem i perfekta, lika stora, stavar. Sedan fick en stor potatisskalare göra dem jämna och lena.

Han paketerade babymorötterna och skickade dem till stormarknader i Kalifornien, där de genast gjorde succé.

Så här framställs babymorötter

Idag är de små påsarna med babymorötter givna som mellanmål efter träningen eller perfekta att sticka åt ett barn med lågt blodsocker. Men vi kan konstatera att det är minst lika bra, och betydligt billigare, att skala en vanlig morot att gnaga på. Till och med en som är lite krokig eller missfärgad!

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

Läs också på amelia.se: 

Därför blir din hud torr – 6 tips på hur du får den mjuk och smidig