Annema lever med matallergi: "Jag har fått frågan om jag är gravid"

38-åriga Annema Refsnes jobbar som personlig tränare och visar vanligtvis upp sin vältränade kropp. Hon låter sina följare följa med henne på jobbet på sin Instagram-sida där hon har närmare 10 000 följare. Men i helgen tröttnade hon. Rejält.

På en bild visade hon hur magen svullnat upp och i texten skrev hon: "Innan ni gratulerar mig så mycket till graviditeten så vill jag att ni ska veta en sak. För några år sedan åkte jag på matförgiftning när jag var på semester i Spanien. Jag var dålig i ett helt år och har sedan dess kämpat med en extremt känslig mage".

LÄS MER: 9 av 10 lider av smärta i onödan - så här motverkar du smärtan

 

Matallergiska Annema Refsnes har tröttnat på alla nyfikna blickar. Hon berättar att folk stirrar och att hon ofta får frågan om hon är gravid. Vad de går på? Hennes svullna mage.

– Jag har fått frågan om jag är gravid och jag märker att folk stirrar. Om jag ätit något jag inte tål blir magen väldigt rund, säger Annema Refsnes till norska TV 2.

LÄS MER: Svenska tv-profilen Isabel Boltenstern drabbades av utmattningssyndrom – läs hennes berättelse här

När Annema beställer mat ute får hon ofta göra en specialbeställning för sin känsliga mage, då upplever hon att folk ser henne som besvärlig.

– Många skrattar åt oss med matallergier, för det är ju bara "en trend". För mig handlar det om att få en dag utan att vrida mig i smärtor och slippa se ut som om min son Theo snart ska få ett syskon.

Blev matförgiftad på semestern i Spanien

Matallergin beror på att kroppens immunförsvar överreagerar på proteinet i maten och därför ger svullen och öm mage. Annemas matallergi startade efter att hon blivit matförgiftad under en semester i Spanien. Sedan dess har hon kämpat med öm och svullen buk. Annema undviker mjölk och är även försiktig med gluten för att slippa gå runt med öm mage i flera dagar.

LÄS MER: Dansa dig fri från smärta

Med sin Instagram-bild så hoppas Annema att folk ska börja ta henne – och andra med matallergi mer seriöst och inte ses som besvärlig för att hon beställer in specialkost ute.

– Jag hoppas ju att det här ska gå över. Om jag bara äter lite olika typer av mat så kanske kroppen vänjer sig vid det igen, säger hon och fortsätter:

–Jag är trött på att bli ses som ett missfoster, som måste ha särskild mat. Detta är ingen trend.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Therese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!