Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kissar på mig efter förlossningen – knipövningarna hjälper inte | Läkaren svarar

Att kissa på sig efter förlossning är vanligt. Vår läsare har svårt att hålla tätt när hon springer eller håller sig länge. Knipövningar har inte gett resultat, finns det något mer att göra? Läkaren Susanna Ericsson ger vägledning och råd. 

Fråga: Jag kissar på mig efter förlossningen. Vad kan jag göra?

Det här är så pinsamt, även om det är vanligt. Sedan jag födde barn för fyra år sedan har jag svårt att hålla tätt. Jag kissar på mig när jag springer, hoppar eller håller mig för länge och måste alltid packa extra trosor i handväskan. Knipövningar har inte gett resultat. Finns det något enkelt ingrepp jag kan göra? /Binge 

Kvinnoläkaren svarar: Du kan få proffshjälp

Som du själv konstaterar är du långt ifrån ensam - runt var tionde kvinna i 40-årsåldern har någon form av ofrivilligt urinläckage (inkontinens). Det verkar som om du har en blandning av inkontinens vid ansträngning (när man springer, skrattar eller hostar) och trängningsinkontinens (när man försöker hålla sig men det tränger på), två former som kan förekomma samtidigt.

Det första du ska göra är att träna upp bäckenbotten. Har du fått hjälp av exempelvis en uroterapeut? Det kan vara svårare än det låter att träna bäckenbotten, och att få professionell hjälp är viktigt. En husläkare eller gynekolog kan remittera dig till en uroterapeut.

Om det fortfarande inte sker en förbättring behövs en gynundersökning för att se om det finns ett läkemedel som kan hjälpa eller om kirurgi är att rekommendera. Operationen kallas då TVT (tension free vaginal tape) eller TVT-O (tension free vaginal tape-obturator membrane) och tar cirka 5-20 minuter. Den opererande läkaren sätter in ett stabiliserande band runt urinröret genom att göra tre små hål - två precis ovanför blygdbenet (eller vid ljumskarna vid TVT-O) och ett inne i slidan.

Du kan få bra hjälp som kommer att göra enorm skillnad för din livskvalitet

De flesta patienter kan gå hem samma dag och blir ofta hjälpta direkt efter operationen. Man kan ha ont under ett par veckor efteråt men kan ofta börja jobba en kort tid senare.

Många kvinnor drar sig för att söka hjälp just på grund av att det känns pinsamt, men jag tycker verkligen att du ska göra det. Du kan få bra hjälp som kommer att göra enorm skillnad för din livskvalitet!

Susanna Ericsson är läkare på Karolinska sjukhuset, där hon jobbar med gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap.

Har DU frågor om din hälsa? Mejla: fraga.doktorn@amelia.se