Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Känner du till varningstecken för alkoholism? Här kan du få hjälp och stöd

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Frågan kanske gnager. Hur vet man om man har alkoholproblem? Ett första steg kan vara att prata med någon om sina tankar, och det kan man göra helt anonymt.

Hos Anonyma alkoholister har man valt att definiera det ganska enkelt: 

Den som, trots ökande negativa konsekvenser av sitt drickande, ändå fortsätter att dricka är förmodligen alkoholist.

LÄS OCKSÅ: Jag drack för att bli redlös – det var skönt att inte behöva tänka

Sedan kan orsaken, mängden, reaktionen och följderna se ut på oräkneliga sätt. Men om du har märkt att ditt liv påverkats negativt av drickandet, och du ändå fortsätter – är det då inte dags att ta tag i det?

Det finns fyra frågor som är centrala, enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), och svarar du ja på någon av dem kan det vara dags att se över alkoholvanorna.

1. Har du någon gång funderat på att dra ner på din alkoholkonsumtion? Händer det till exempel att du säger till dig själv att du ska dra ner på drickandet, utan att lyckas?

2. Har du blivit irriterad över någon som klagat på ditt drickande? Händer det till exempel att du smyger med drickandet för att slippa kommentarer om ”hur du blir”?

3. Har du någon gång känt skuld över ditt drickande? Brukar du till exempel bli för full och göra saker du sedan skäms för?

4. Har du någon gång druckit dagen efter för att må bättre? Tar du hjälp av så kallade återställare?

För dig som behöver få hjälp

Anonyma alkoholister – här finns slutna och öppna möten, kvinno- och mansmöten, internationella grupper och möten för unga, dessutom onlinegrupper. Telefonjouren på 08-720 38 42 är bemannad fyra timmar om dygnet året om.

Alkohollinjen – ring 020-84 444 48 och prata med utbildade rådgivare om dina alkoholvanor och vilka förändringar du är beredd att göra. Öppen varje vardag.

Alkoholhjälpen – orolig för ditt eget eller någon annans drickande? På Alkoholhjalpen.se finns bland annat ett anonymt diskussionsforum. IQ.se – sprider kunskap för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Livsstilsmottagningen – Maria ungdoms mottagning för personer i åldern 18–25 (Stockholmsområdet).

... och för anhöriga

Att vara anhörig till en person med beroendeproblematik kan vara oerhört svårt och komplicerat, och personen lever ofta i förnekelse. Du som anhörig behöver hitta ett förhållningssätt och få stöd, och det går att få både i grupp och på nätet.

Al-anon familjegrupper – hjälper anhöriga och vänner till alkoholister.

Alateen – för barn till alkoholister. Anhörigstödet – sajt med internetbaserat stöd.

Beroendecentrum.se – närstående till någon med beroendeproblem kan få hjälp. Dessutom finns mängder av lokala stödgrupper runt om i Sverige, glöm inte att googla på just din stad!

Testa dig själv

www.1177.se finns alkoholtester anpassade för kvinnor. Gå in, testa dig och var ärlig! På Escreen.se kan du få en överblick över dina alkoholvanor i en personlig, elektronisk dagbok.