Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Kan luftkonditionering göra dig förkyld? amelia reder ut myten

Många upplever att de får halsont eller blir förkylda av luftkonditioneringen och fläkten. Men är det bara en myt? amelia tog hjälp av två experter för att reda ut den här frågan en gång för alla.

Hur många känner inte igen sig i att man går och lägger sig med fläkten på, för att sedan vakna upp superförkyld? Eller att man kliver på ett flygplan med stark AC – för att sedan gå av planet med halsont? Trots att man har fått höra att man “inte kan” bli sjuk av luftkonditionering och fläkt så är det ändå så många som upplever att dem blir det. Varför?

Enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, så finns det inga belägg för att luftkonditionering eller en fläkt kan orsaka förkylning.

– Det som krävs för att man ska bli förkyld är ett virus. Och att man har fått in det i kroppen via exempelvis näsa, öga eller mun. En fläkt eller en luftkonditionering i sig kan alltså inte göra att du blir sjuk.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fotograf Lena Katarina Johansson

Han menar att fläktar och luftkonditionering snarare minskar risken för smitta. Eftersom luften då byts ut.

– De flesta flygplan är idag utrustade med väldigt bra filter som tar bort virus och bakterier, så på så sätt renar luftkonditioneringen snarare luften.

Eva Thorell, specialistläkare i allmänmedicin, håller med. Enligt henne har ”flygplanssjukan” en annan förklaring.

– Att man upplever att man ofta blir sjuk på flygplan tror jag beror på att man träffar mycket folk. Många bär förmodligen på olika slags förkylningsvirus. Där sitter flera hundra personer tätt packade, och alla använder de få toaletter som finns.

Eva Thorell, specialistläkare i allmänmedicin på Kry.
Eva Thorell, specialistläkare i allmänmedicin på Kry.

Hon tar upp ett exempel. Om det skulle vara så att folk faktiskt blir sjuka av själva luftkonditionering skulle det förmodligen vara så att folk oftare var sjuka i varma länder där man använder mycket AC. Men så är det inte.

Men hur kommer det sig att så många upplever att de faktiskt blir förkylda av luftkonditionering? Anders Wallensten menar att det kan bero på att våra slemhinnor lättare torkas ut av fläkten och luftkonditioneringen. Detta i sig kan orsaka en obehaglig känsla i ögon, näsa och hals. Men det kan också göra att du blir mer mottagligt för ett eventuellt virus.

Nej, du blir inte sjuk av flygplansluften. Men varning för toan...
Nej, du blir inte sjuk av flygplansluften. Men varning för toan...

–  Om du sitter i en kraftig fläkt eller i ett flygplan, som ofta har torr luft, kan det torka ut slemhinnorna. Det finns viss forskning på att torra slemhinnor, och kall nässlemhinna, kan öka risken för att virus får fäste, säger Anders Wallensten.

Torra slemhinnor kan öka risken att virus får fäste

– När slemhinnorna blir torra får de en sämre motståndskraft mot virus och bakterier. Det är precis som resten av huden. När du har torr hud får du lättare eksem. Men finns det inte något virus så blir du inte sjuk, säger Eva Thorell.

Kan vi göra något för att skydda oss mot torra slemhinnor om vi vill ha fläkt/AC?

– Om man känner att man lätt får torra slemhinnor så kan man absolut testa produkter som återfuktar slemhinnan. Det finns på apoteket och är helt ofarligt, så det skadar inte att prova och se om det funkar för dig, säger Eva Thorell.

3 återfuktande produkter för torra slemhinnor:

Nässpray med olja - perfekt för dig som blir torr i nässlemhinnan.

För den som har problem med torra ögon kan tårersättningmedel så som ögondroppar fungera bra.

Mot torra slemhinnor i halsen kan man testa sugtabletter mot muntorrhet.

Vissa blir förkylda - andra inte

En del personer upplever att de alltid blir sjuka så fort de utsätts för en fläkt, medan andra inte märker av det alls. Kan det vara så att våra slemhinnor är olika känsliga för att torka ut, eller att vissa bara är mer mottagliga för virus? Enligt Eva Thorell så kan det bero på flera orsaker. Först och främst så har alla olika stor benägenhet att våra slemhinnorna blir uttorkade. Och sen är det också så att vi människor har olika stark motståndskraft mot virus och bakterier beroende på bakgrund.

– Har du varit utsatt för ett virus så har du sedan ett skydd mot detta virus som räcker i cirka 20 år, beroende på vilket virus det är. Har du haft massor av infektioner de senaste åren så är du alltså därför mer skyddad.

Hon berättar också att risken är större utomlands att du träffar på fler förkylningsvirus som du inte träffat på förut. Och då är det lättare att bli smittad.

–  Sedan har vi alla också olika starkt immunförsvar – vissa får lättare infektioner än andra, säger hon.

Kan man få ögoninflammation efter att ha suttit med luftkonditionering i ansiktet?

– Om man har en dåligt rengjord AC så kan det absolut komma smuts från den som kan irritera ögat. Blåser det hela tiden så torkar det ut ögat också, och då blir det lättare en infektion, säger Eva Thorell.

Nackont beror sällan på själva luftdraget

Många upplever också att de får ont i nacken av att sitta i drag. Men det har förmodligen ingenting alls med själva luftdraget att göra. Eva Thorell menar att det snarare kan vara så att om du sitter i drag så finns det en risk att du spänner nackmusklerna på ett sätt som du inte är van vid, vilket kan orsaka smärta på sikt.

– Det är nämligen lätt att spänna nackmusklerna utan att man själv tycker att man spänner dem. Bara man koncentrerar sig för att läsa något och lutar sig fram så spänner man nackmusklerna ganska mycket, säger hon.

Alkohol + förkylning = sant?

En annan seglivad myt när det gäller förkylning är att man lättare blir sjuk om man dricker alkohol. Men den myten kan vi också avliva nu här en gång för alla. Visst, det finns en del studier som kopplar samman alkoholism med en ökad känslighet i luftvägarna. Men ett glas vin eller två behöver du inte oroa dig för, när det gäller förkylning iallafall.

Håll dig frisk från förkylning - läkarens bästa knep:

Tvätta händerna ofta!

Ta inte med fingrarna runt eller i mun och näsa.

Handsprit i väskan. Handsprit har varit ganska omdiskuterat. Även om det är bättre att tvätta händerna på vanligt sätt, så är handsprit ett bra komplement att ta med sig och använda när man inte har tillgång till tvål och vatten. Det är absolut bättre än ingenting.