Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan din deodorant med aluminium vara farlig? Toxikologen svarar

Ekologiska, naturliga och gärna utan aluminium – deodorantutbudet har breddats, och den hederliga antiperspiranten har fått dåligt rykte. Men finns det verkligen ett samband mellan den vanliga ingrediensen aluminiumsalt och cancer? Kan din deodorant rent ut sagt vara farlig?

”Det har utretts både kopplingar mellan aluminiumsalter i antiperspiranter och alzheimer och bröstcancer” säger Winta Woldai, toxikolog.
”Det har utretts både kopplingar mellan aluminiumsalter i antiperspiranter och alzheimer och bröstcancer” säger Winta Woldai, toxikolog.

Att ta på sig deodorant på morgonen var länge en okomplicerad grej. Rull, klart! Så länge armhålan inte blev irriterad och du inte luktade illa under dagen räknades det som en bra deodorant. Idag finns ett brett utbud av deodoranter, och många har etiketter med ord som ekologisk, naturlig, kri­stall, utan alkohol eller utan aluminium. 

Just aluminium är något alltfler pratar om och försöker undvika. Somliga påstår att aluminiet, som är en vanlig ingrediens i antiperspiranter, kan absorberas genom huden och orsaka förändringar i bröstcellerna. Det skulle alltså innebära att en antiperspirant kan vara en riskfaktor för utvecklingen av bröstcancer. Vissa påstår också att det finns ett samband mellan höga halter av aluminium och alzheimer. Men Winta Woldai, utbildad toxikolog som arbetar som kvalitets- och ingrediensexpert på Apoteket, menar att det här är heltokigt. 

– Det har utretts både kopplingar mellan aluminiumsalter i antiperspiranter och alzheimer och bröstcancer – och det finns ingen evidens, inget samband. Det är inte farligt att använda en deodorant med aluminiumsalt. 

Aluminiumsaltet påverkar hur många timmar deon är effektiv, säger toxikologen Winta Woldai.
Aluminiumsaltet påverkar hur många timmar deon är effektiv, säger toxikologen Winta Woldai. Foto: SARA ARNALD

Både deodoranter och antiperspiranter är till för att minska svettlukt, men på lite olika sätt. 

En deodorant maskerar svettlukten. Oftast sker detta genom parfym som döljer lukten, men vissa deodoranter innehåller även antibakteriella ingredienser, som exempelvis växtextrakt, som minskar svettlukten. 

En antiperspirant å andra sidan gör att du svettas mindre. Detta sker genom att aluminiumsalter blockerar svettkanalerna på utsidan, vilket gör att själva svettutsöndringen hämmas. Du svettas helt enkelt mindre. En antiperspirant innehåller ofta också parfym. 

Skillnaden mellan de två är alltså att en antiperspirant hämmar svettproduktionen, medan en deodorant bara gör att svetten luktar mindre. Men eftersom ordet deodorant är det mest använda och vanliga ordet för den här typen av produkter så finns det också deodoranter som innehåller aluminiumsalter. Något förvirrande, vilket toxikologen Winta Woldai håller med om.

– Ordet deodorant tilltalar konsumenten mer än ordet antiperspirant, vilket gör att det används mer och skapar en förvirring. 

Hon menar dock att det är väldigt lätt att läsa ut om en produkt innehåller aluminiumsalt eller inte. Ofta står det redan på framsidan av produkten, annars kan du kika i ingredienslistan efter ordet aluminium, ofta följt av ord som chlorohydrate eller sesquichlorohydrate. 

Aluminiumsaltets uppgift är att täppa till svett­kanalen, men vi behöver väl kunna svettas? 

– Vi människor svettas för att reglera temperaturen, det är svettkörtlars basala funktion, och vi får ut salt den vägen. Men vi har svettkörtlar över hela kroppen, inte bara under armarna. Så det finns ingen risk för att antiperspirant i armhålan skulle vara skadligt, eftersom vi svettas över hela kroppen. 

Men svetten som täpps till, vart tar den vägen? Svettas vi mer någon annanstans? 

– Ja, du svettas mer någon annanstans. Men du svettas också under armarna. Aluminiumsalter ger inte en totaltblockering av svett. Det blir inte hundra procents tilltäppning. Du svettas fortfarande, men inte lika mycket. 

”Du får i dig mer aluminium via dricksvattnet”

Mängden aluminiumsalt i en produkt kan vi som konsumenter enklast se genom att titta på hur lång tid produkten ska vara effektiv. Mängden mäts alltså i timmar av effektivitet, till exempel 24, 48 eller 72 timmar, där den första har en mind­re mängd än den senare. 

Anledningen till varför vissa skyr antiperspiranter är att det sägs finnas en koppling mellan aluminiumsalter och bröstcancer. Men Winta Woldai dementerar alltså. 

– Det finns inget bevisat samband mellan aluminium och bröstcancer eller alzheimer, säger hon. 

– Aluminium är ett grundämne som finns i berggrunden och i grundvattnet. Det finns alltså naturligt i vårt dricksvatten och i våra grödor. Du får i dig mycket mer aluminium via dricksvatten och mat än av kosmetiska produkter som antiperspirant. 

Det finns ändå många som tror att aluminiumsalter är farliga. Bör vi vara rädda? 

– Nej, det tycker jag inte. En expertkommitté gör just nu en fullständig riskbedömning av aluminium, och trots att den inte är såpass klar att de har gjort sina uttalanden ännu så finns det data som visar att aluminium absorberas i väldigt liten del av huden. Jag tycker inte att man ska vara orolig för den lilla mängd aluminium man får i sig från kosmetiska produkter. 

Finns det några personer som bör undvika att använda antiperspirant? 

– Personer med nedsatt njurfunktion bör använda det måttligt. Och eventuellt kan personer med väldigt känslig hy behöva undvika antiperspirant, eftersom de ofta har ett pH runt fyra, vilket känslig hy kan reagera på. 

Så funkar deo utan aluminium 

En deodorant maskerar svettlukten med parfym, och ibland antibakteriella ingredienser. Men är de lika bra som antiperspirant? 

– Nej, de är inte alls lika effektiva. De kan dölja lukten, men inte mängden svett, säger Winta Woldai.   

Kan olika parfymer vara olika effektiva? 

– Det är svårt för mig att svara på, då jag inte är doftexpert. Men ibland används dofter som salvia eller rosmarin, som är eteriska oljor med en viss antibakteriell effekt. Antibakteriella ämnen borde kunna vara mer effektiva eftersom svett börjar lukta illa först när det kommer i kontakt med bakterierna vi har på huden.  

LÄS OCKSÅ: Bäst i test – fem fräscha deodoranter med naturliga ingredienser

Vissa upplever att deodoranter fungerar jättebra och andra jättedåligt. Varför är det så olika? 

– Det kan bero på många faktorer. Hygien, hur ofta du tvättar dina kläder, hur mycket du svettas, hur din vardagsrutin ser ut och om det är sommar eller vinter. Vissa använder bara antiperspirant på sommaren, då de kanske upplever det mer aktuellt att hålla sig torr, medan de har vanlig deo på vintern. Men mycket handlar om hur mycket du svettas. 

Vilken deodorant tycker du att man ska använda? 

– En som passar dig! Om du upplever att du svettas mycket eller luktar svett tycker jag absolut att du ska testa antiperspirant. Du kan börja med 24-timmarsskydd och sedan gå upp till 48 timmars eller till och med 72 timmars skydd, om du behöver.

LÄS MER: Här är de 7 bästa deodoranterna någonsin – enligt användarna själva