amelias redaktör Linda Nestor har kämpat med hormonell akne, även kallat vuxenakne, med finnar på rygg och käklinje, sedan 20-års åldern. Efter massor av år av olika behandlingar, produkter och mediciner har hon nu hittat en bra balans för att hålla finnarna i schack. Det här är vad som fungerade för henne.

J

ag har haft problem med akne sedan jag ”blev vuxen”. Vi pratar noll finnar under hela tonårsperioden för att sedan få akne på rygg, bröst och ansikte när jag passerade 20-års strecket. Efter att ha läst på så har jag förstått att det rör sig om ”vuxenakne”, eller ja, hormonell akne som det också heter.

hudvardsrutin-akne-linda

Foto: Privat

Linda Nestor.

Det är kanske den värsta aknen enligt mig, för egentligen blir man kanske aldrig fri på riktigt från den förrän klimakteriet och jag vet inte riktigt om jag längtar dit, med tanke på att jag är 33 år idag.

Finnarna, som till största delen finns på min rygg, har verkligen påverkat mitt liv. Jag har aldrig velat visa ryggen för någon. Att ha uppsatt hår eller ett klädesplagg som visar ryggen har helt enkelt varit uteslutet. Dessutom har det påverkat min ekonomi: för jag har testat och köpt ALLT, i min kamp mot hormonerna.

I skrivande stund, efter 15 års kamp, tror jag faktiskt att jag har hittat en bra balans – så få finnar som jag har idag var det väldigt länge sedan jag hade. Visst, jag kan fortfarande få några stycken på ryggen, men förut hade jag mycket mer. Och i ansiktet och på bröstet har jag nästan aldrig finnar numera.

Så vad har jag då testat, och vad har fungerat? Här nedan kommer en guide med massor av produkter och behandlingar, och vad jag har fått för resultat av dem. Viktigt att understryka och att komma ihåg är dock att det här är vad jag gjorde, och att det inte finns en universell kur som funkar för alla med akne. Dra gärna nytta av mina tips och erfarenheter, men träffa en hudläkare eller hudspecialist om du vill ha hjälp utifrån just dina problem. ❤️

Ett urval metoder jag har testat i kampen mot hormonell akne:

1. P-piller – det som fungerat allra bäst
yaz-mot-akne

Foto: Shutterstock

Av allt jag testat så är det p-piller som har gett bäst effekt på mig. Eftersom mina finnar beror på hormonell obalans så har p-piller liksom stabiliserat mina hormonerna, antar jag – jag är trots allt ingen läkare. Hur som helst försvinner mina finnar helt när jag äter p-piller, en enorm befrielse. Jag har testat märket Yaz, men jag har förstått att det också finns andra sorter som har ännu bättre effekt mot akne. Men – inget gott som inte har något ont med sig: tyvärr fick jag pigmentfläckar av p-piller. Så efter att ha dividerat fram och tillbaka om vad som egentligen är värst (pigmentfläcker eller akne) så valde jag att lägga mina p-piller på hyllan ändå. När jag slutade med dem gick hormonerna och aknen totalt bananas, men idag är det bättre igen.

2. Antibiotika mot akne

Min husläkare skrev ut antibiotika till mig mot min akne. Det tog ett tag, men snart såg jag skillnad till det bättre. Men även det valde jag att sluta med – jag fick antibiotika utskrivet under mer än ett års tid i sträck, och det kändes inte bra mot kroppen. Så utan att gå tillbaka till läkaren för rådgivning slutade jag bara en dag, och bestämde mig för att hitta ett annat sätt… Igen.

3. Basiron
basiron

Basiron har jag testat fram och tillbaka i perioder. Både den man smörjer på huden (länk), och den man tvättar sig med i duschen (länk) – och i kombination, givetvis. Jag tyckte dock inte det hjälpte mot finnarna på ryggen särskilt mycket.

Visst, det kan vara så att jag har slarvat lite. Enligt instruktionerna ska man använda produkten varje dag under en period, och jag kan ha glömt någon dag eller två. Dessutom ska man inte använda den under sommarhalvåret då man inte ska få sol på det behandlade området. Jag fortfarande basiron hemma, och jag ska ge det en ärlig chans igen för att få ett korrekt svar på om den funkar eller inte.

Skriv gärna till mig om era erfarenheter med Basiron, jag är mycket nyfiken!

4. Sluta med mjölkprodukter och socker?

Jag har testat detta, under lång tid. Och det påverkade inte min akne det minsta…

5. Kosttillskott: Zink, B5 och GLA (Efamol)

kosttillskott-akne

Kosttillskott mot akne? Jag har testat framför allt detta två: ”Skin” från Skip innehåller både zink och B5 (pantoten). Och efamol som innehåller GLA.

Jag har testat lite alla möjliga kosttillskott som sägs hjälpa mot akne. Men det är särskilt zink, B5 och GLA det pratas mest om. Zinkbrist sägs kunna ge symptom som akne, men har man inte brist är det ju som att kasta pengarna i sjön. B5 sägs hämma näringstillförseln till aknebakterierna, men jag kan inte hitta några vetenskapliga bevis för att det stämmer. Och GLA-fettsyror sägs vara hormonbalanserande. Hur vida kosttillskott hjälper vid akne finns det alltså mycket snack och påståenden om, men desto mindre vetenskap.

Men, de här köpte jag:

Problemet är att jag åt båda kosttillskotten samtidigt, dessutom i kombination med annan behandling, så det är svårt att urskilja vad som egentligen hjälpte. Men jag tyckte ändå att jag såg en skillnad!

Min slutsats blev att det blev både dyrt och krångligt att äta båda två tillskotten, så jag slutade med det ena. Jag fortsatte dock äta Efamol, eftersom jag vet att min akne beror på hormoner. En sak jag noterade är att jag brukar få ont i brösten innan mens, vilket jag inte får när jag äter efamol. Kan det vara ett tecken på att hormonerna är mer stabila och att Efamol gör en skillnad? Jag låter det vara osagt, men det känns åtminstone så.

6. Undvika balsam på ryggen

Min husläkare tipsade mig om att sluta låta balsamet sköljas ner längs ryggen när jag tvättar håret, eftersom balsam ska kunna täppa igen porerna och orsaka finnar. Därför lutar jag mig alltid åt sidan när jag sköljer ur håret nu, varpå jag sedan tvättar ryggen.

7. Sluta använda uttorkande produkter

Oj, oj, oj… Vad jag har har kämpat för att torka ut finnarna. Allt från starka toners med alkohol till klassikern tandkräm direkt på finnen och andra rent ologiska saker. Det tog riktigt lång tid för mig innan jag vågade använda olja och återfuktande produkter i ansiktet, eftersom jag trodde finnarna skulle öka av det.

Det var först när jag besökte en hudterapeut som jag förstod att jag har yttorr hud, trots att jag har akne. Innan trodde jag helt enkelt att man automatiskt har fet hy om man har akne. Alla starka produkter jag använde torkade bara ut huden mer, vilket gjorde att den producerade mer fett – vilket ledde till fler finnar. Puh.

Nu använder jag enbart återfuktande produkter – och vilken skillnad det har blivit! Nedan listar jag produkterna jag gillar extra mycket.

8. Jojobaolja som make-up remover
jojobaolja

Först och främst: jag är lat. Jag vill ha en produkt som kan ta bort sminket från både ögon och hud samtidigt, men som gör att jag inte får finnar. Där kommer jojobaoljan in i bilden – den är fantastisk. Det finns säkert bättre rengöring för huden mot finnar, men eftersom jag slipper akne med den är den helt perfekt för just mig.

När jag duschar på kvällen smörjer jag in ansiktet med oljan och torkar av med en liten handduk, sköljd i varmt vatten. Jag lägger den över ansiktet och njuter, sedan torkar jag bort sminket. Det fungerar lite som en skonsam peeling också! Jag har köpt massor av söta små handdukar som ligger bredvid duschen. Vardagslyx och spa-varning på mig!

9. Mot finnarna på ryggen: Treat skin clean
skin-treat

Vi på amelia skrev om denna produkt i våras, så jag var tvungen att testa. Skin treat cleanser är en duschkräm som innehåller bland annat zink och tea tree-olja, vilka är kända för sina positiva egenskaper på akne. Jag brukar smörja in den på ryggen med en skrubbhandske. Jag har dessutom kompleterat med en produkt i samma serie: Anti-Blemish Body Treatment, som man smörjer in efter duschen när huden är torr. Jag tycker den funkar riktigt bra!

10. Hudvårdsrutin mot akne

Enligt forskning så finns det några beprövade ingredienser som faktiskt fungerar mot akne: AHA/PHA, salicylsyra och a-vitamin. Så därför letar jag alltid efter dessa när jag väljer hudvårdsprodukter til ansiktet. Däremot kan hudvård i sig inte ta bort själva akne-problemet, men däremot förbättra symptomen avsevärt.

Av alla produkter jag har testat så tycker jag att Exuviance och Paulas Choice har fungerat allra bäst för mig. Jag får en fin och jämn hy, med bara ett par finnar i månaden. De här produkter har jag använt från respektive märke:

Exuviance

akne-exuviance

Jag vet att de även har ett punktbehandlande serum:”Blemish Treatment Gel” och två olika rengörande masker:  Lermasken ”Purifying Clay Masque” och gelmasken ”Rejuvenating Treatment Masque.” Dessa tre har jag dock ej testat, men de står högt på min önskelista eftersom de ska motverka akne och jag gillar märkets övriga produkter.

Paulas choice

paulas-choice-akne

Men jag har sett att Paulas Choice har kommit med ett kit som är speciliaserad mot just akne! Hade jag haft problem med akne i ansiktet fortfarande hade jag definitivt testat detta, men eftersom detta kit fungerar för mig så vill jag inte ändra så mycket. Men det kliar ju såklart i fingrarna…

11. Byt solkräm – till en som inte ger finnar

Solskydd är viktigt, men jag får så mycket finnar av detta att det är helt bisarrt! Och ja, även här har jag testat (typ) alla produkter som finns. Hittills har jag hittat två solskydd som jag slipper finnar med – den enda är svindyr och den andra finns inte längre. Jag är alltså fortfarande på jakt efter den perfekta solkrämen!

  • Den dyra som inte ger finnar: Elizabeth Arden Pro, triple action protector spf 50. Inga finnar, och har dessutom en täckande färg som gör att eventuella finnar och mina numera pigmentfläckar också döljs. Snygg på stranden, ja! Men som sagt… Pengarna rinner iväg. Suck.
  • Den som jag älskade, men som inte längre verkar tillverkas: Sun Care Non-Greasy Sunscreen Spray SPF43, från Paulas Choice. Passar för hela kroppen och det var bara att vinka farväl till ryggfinnar! Därför testar jag vidare och hoppas hitta en liknande.

Så… hur ser min dagliga anti-akne-rutin ut? Av allt jag testat, vad gör jag idag?

Jag kommer nog aldrig sluta leta efter mer effektiva och billigare produkter mot vuxenakne, men det här är sammanfattningsvis vad som håller mina finnar i schack efter 15 års testande.


 

Skriv gärna till mig om ni har vuxenakne/hormonakne och hittat något som fungerar för er – som ni kan rekommendera! Eller om ni har kommentarer på det som jag har testat… ❤️