Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Jag är rädd för att få framfall - vad kan jag göra?"

En av amelias läsare är orolig för att få framfall då både mamma och syster har fått det. Så hon undrar nu - kan man förbygga på något sätt? Kvinnoläkare Susanna ger svar. 

Foto: Shutterstock

Fråga: Min mamma och syster har båda haft framfall och jag är rädd att få det. Kan man göra något för att förhindra det? Påverkar det hur ens graviditet eller på vilket sätt man föder sitt barn? /Orolig

 

LÄS OCKSÅ: Jag kissar på mig efter förlossningen | Läkaren svarar

 

Svar: Sök hjälp för att minska risken för framfall

Framfall (prolaps) innebär att väggen i slidan buktar inåt i olika grad. De vanligaste symtomen är tyngdkänsla i underlivet, som att något ”putar ut”. Det finns även andra symtom – urininkontinens och tarmtömningsbesvär – men det beror på vilken del av slidväggen som är försvagad och buktar inåt. Självklart påverkar det kvinnans livskvalitet, så jag förstår att du känner oro om du på nära håll sett både din mamma och syster ha besvär.

Träna effektivt redan innan förlossningen, och återuppta träningen av bäckenbottenmusklerna snabbt efter förlossningen

Framfall kan man få både efter en vaginal förlossning eller kejsarsnitt, även om risken är större efter en vaginal förlossning. En av orsakerna är att livmodern, bindväven och de ”gummiband” (ligament) som livmodern är upphängd i tänjs ut och försvagas. Även musklerna och bindväven i bäckenbotten tänjs ut vid graviditet och förlossning.

Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Vill du har raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna, meja till: fraga.doktorn@amelia.se
Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Vill du har raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna, meja till: fraga.doktorn@amelia.se

Det tar tid för livmodern och ligamenten att krympa ihop, och risken för framfall ökar för varje graviditet. Andra riskfaktorer är övervikt, ett arbete med många tunga lyft och kronisk förstoppning. Även ärftlighet spelar roll – hur starka bäckenbottenmuskler och hur stark bindväv man har är till viss del genetiskt.

Forskare har ännu inte kommit fram till en behandling som effektivt minskar risken men det du själv kan göra är att besöka en barnmorska eller gynekolog och be att få hjälp med att lära känna din bäckenbottenmuskulatur.

Detta syftar till att kunna träna effektivt redan innan förlossningen, kunna slappna av under förlossningen och kunna återuppta träningen av bäckenbottenmusklerna snabbt efter förlossningen. Att göra kejsarsnitt enbart för att minska risken för framfall är inte medicinskt motiverat.

Det positiva är att det finns hjälp att få om man ändå drabbas. Framfall kan lindras genom olika hjälpmedel. Det finns även operationer som brukar ge gott resultat.

 

LÄS OCKSÅ: 3 bra knipövningar