Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jag är gravid – törs jag vaccinera mig? Kvinnoläkaren svarar

Vilka vaccin kan man ta om man är gravid – utan att det skadar barnet i magen? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson reder ut. 

Som patient är det omöjligt att hålla reda på vilka vaccin man kan ta som gravid.
Som patient är det omöjligt att hålla reda på vilka vaccin man kan ta som gravid. Foto: Shutterstock

Fråga: Jag är livrädd för att få influensa, både vanlig och corona, och brukar vaccinera mig varje år trots att jag inte tillhör någon riskgrupp. Nu är jag gravid, är det farligt att vaccinera sig då? Om det kommer att vaccin mot corona, törs jag ta det? Ska man undvika mediciner och vaccin som gravid, kan barnet ta skada? /Orolig blivande mamma

Kvinnoläkaren svarar: De här vaccinen kan du ta som gravid

När man är gravid uppkommer ofta många nya frågor som man aldrig funderat över tidigare. Covid-19-pandemin gör naturligtvis att frågorna blir ännu fler och oron större. 

För gravida kan man dela upp vaccinationer i tre olika grupper:

1. Den första är vaccinationer som man gärna kan ta, om man nu inte är skyddad sedan tidigare vilket många vuxna i Sverige är. Ett exempel på ett sådant vaccin är stelkrampssprutan. 

2. Den andra gruppen är vaccinationer som man absolut ska undvika under graviditet, till exempel mässlingsvaccin. 

3. Den tredje är vaccinationer som man bara ska ta om man ska resa till ett område där man kan bli smittad, exempelvis koleravaccin.  

Influensavaccin är ett exempel på ett vaccin som jag brukar rekommendera under graviditet. Gravida riskerar nämligen att bli sjukare av influensa än icke-gravida. 

Vaccinet är inte skadligt för barnet och det ger mamman ett bra skydd. Dessutom får barnet i magen ett bra skydd under sin första första tid i livet. Det beror på att mamman bildar antikroppar som går över till barnen via moderkakan.

Influensavaccin behöver man ta varje år eftersom influensaviruset ändras från år till år, så det är inte samma vaccin som man upprepar utan ett nytt varje år.

Från graviditetsvecka 16 rekommenderar jag att man vaccinerar sig mot influensa. Det är nämligen i den sista tredjedelen av graviditeten som man blir som sjukast om man skulle smittas av influensa. 

Det är viktigt att veta att man kan få influensa trots att man har vaccinerat sig. Det som är bra är att infektionen då oftast blir mycket snällare mot kroppen, än om man inte är vaccinerad. 

När det gäller coronaviruset, eller covid-19 som själva sjukdomen heter, finns det inget vaccin ännu, men jag är övertygad om att det kommer att forskas fram ett vaccin det närmaste året eller åren. Givetvis måste det testas i många omgångar innan man säkert vem som kan ta det utan risker. Min förhoppning är att det kommer att skydda såväl gravida som icke-gravida. 

Det är helt omöjligt att som patient hålla reda på vilka vaccin och mediciner man kan ta som gravid. Därför är det väldigt viktigt att du pratar med din barnmorska, gynekolog eller husläkare, och tar reda på hur det ligger till. Ta upp både naturläkemedel och vanliga läkemedel och fråga tills du får ett svar som du känner att du förstår. 

Jag vill också tacka för din fråga och hoppas att du känner dig lite klokare nu. Det här med vaccinationer och infektioner är ett mycket viktigt ämne som berör många. Om ni läsare har fler frågor kring detta ämne så hoppas jag att ni skriver in och frågar. 

LÄS OCKSÅ: ”Jag är illamående av graviditeten, vad kan jag göra?” Läkaren svarar

Tänk så här om du är gravid:

Ta aldrig för givet att en medicin eller ett vaccin inte är bra för dig och fostret, eller tvärtom – att det är riskfritt. Ställ frågan om just det vaccinet eller den medicinen till din läkare istället, så slipper du vara orolig i onödan.