Jag är 38 - kan jag ha hamnat i klimakteriet redan nu? | Läkaren svarar

amelias läsare Tina är 38 år och vill gärna ha ett till barn. Däremot har hon symtom som svettningar, dålig sömn och annat som liknar de problem man kan få i klimakteriet. Är det möjligt att hamna i klimakteriet vid så ung ålder? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger svar.

Fråga: Jag är 38, men tror att jag redan kan ha ­hamnat i klimakteriet. Jag har mer oregelbunden mens än tidigare, sover dåligt och svettas ibland trots att ingen annan verkar göra det, det kommer plötsligt över mig. Finns det något sätt att veta säkert? Kan jag fortfarande bli gravid? Det här är inte så välkommet eftersom jag drömmer om ett tredje barn. /Tiina

Svar:  Uteslut annat först

Eftersom du är under 40 tänker jag i första hand på andra medicinska tillstånd än klimakteriet, till exempel en sköldkörtelrubbning. Boka tid hos din husläkare för undersökning och eventuell provtagning. Läkaren kan sedan gå vidare med prover som visar om du har hamnat i ett tidigt klimakterium, eller remittera dig till en gynekolog.

Oregelbunden mens och sömnstörningar är mycket vanligt hos kvinnor i alla åldrar. Majoriteten är helt friska i övrigt.

Vanligtvis finns det bra möjligheter att bli gravid vid 38 års ålder, men om det skulle visa sig att du är i ett tidigt klimakterium blir det tyvärr mycket svårare. Om du vill ha ett tredje barn skulle jag rekommendera er att börja planera graviditeten nu, oavsett vad utredningen visar, då det för alla par i 38-årsåldern kan ta längre tid att blir gravida än för sådana som är i 20-årsåldern. Jag hoppas att mitt svar var till hjälp och önskar dig lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!